Oranje treft met Gibraltar ideale team na afgang tegen Fransen

Matthijs de Ligt is weer terug in de selectie van Oranje.© ANP

Het Nederlands elftal krijgt al snel de kans om de schaamte over de vernedering van vrijdag door Frankrijk (4-0) een beetje van zich af te spelen.

Redactie

Oranje neemt het maandagavond in De Kuip op tegen Gibraltar, de nummer 200 van de wereldranglijst.

Gibraltar opende het kwalificatietoernooi voor het EK van volgend jaar in Duitsland met een aanvaardbare nederlaag tegen Griekenland (0-3). Bondscoach Julio Ribas formeerde vrijdag een basisploeg met spelers die in de nationale competitie uitkomen. Tien van hen voetballen voor Lincoln Red Imps, de regerend kampioen van het Brits overzees gebied.

Lincoln Red Imps heeft een begroting van ruim 2 miljoen euro er werd vorig jaar in de tweede voorronde van de Conference League uitgeschakeld door Tobol uit Kazachstan. De beste spelers van de club mogen niet voor Gibraltar uitkomen. Zij hebben een Spaans of Brits paspoort.

Jeugdploeg

Ribas kon tegen de Grieken geen beroep doen op Scott Wiseman, die liever de nationale jeugdploeg van Gibraltar voor spelers jonger dan 16 jaar leidt tijdens een toernooi in Bulgarije. De bondscoach uit Uruguay zat twee jaar geleden ook op bank tijdens de vorige twee ontmoetingen met Oranje. Hij zag zijn ploeg voor eigen publiek met 7-0 verliezen. In De Kuip bleef de nederlaag beperkt tot 6-0.

Gibraltar is sinds 2014 lid van de UEFA en leed zes jaar geleden met een visser, metselaar, advocaat, politieagent en afvalinspecteur in de gelederen tegen België de grootste nederlaag tot nu toe (9-0). Maar de voetbaldwerg won ook al eens van Letland, Armenië, San Marino en Malta. De grootste zege ooit van Gibraltar dateert van november vorig jaar, toen Liechtenstein in een oefenwedstrijd met 2-0 werd verslagen.

Lees ook: Keiharde les op ontluisterende avond voor Koeman

Recordzege

Het Nederlands elftal boekte twaalf jaar tegen San Marino een recordzege: 11-0. Oranje won ook al eens met 9-0 van Finland en Noorwegen.

De Ligt en Verbruggen terug bij Oranje

Matthijs de Ligt en Bart Verbruggen hebben weer aangesloten bij de selectie van het Nederlands elftal. De verdediger van Bayern München en de doelman van Anderlecht behoorden tot de vijf spelers die donderdagochtend vanwege een virusinfectie naar huis gingen. Ze zijn inmiddels voldoende hersteld om in de aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijd van maandag in Rotterdam tegen Gibraltar weer aan te sluiten.

De verdedigers Lutsharel Geertruida en Stefan de Vrij gaan terug naar huis. Geertruida liep vrijdag tegen Frankrijk een hamstringblessure op. De Oranje-debutant gaat bij zijn club Feyenoord herstellen. De Vrij keert in overleg met bondscoach Ronald Koeman terug naar Italië vanwege een op handen zijnde gezinsuitbreiding.