Chaos op wegen; Duitsland plat door ‘grootste staking in jaren’
© dpa / Getty Images
„Duitsland staat stil, omdat de sterke arm van de vakbonden het bij de lopende cao-onderhandelingen wil”, kopte de Passauer Neue Presse. Met dit motto demonstreren werknemers in ons buurland vandaag voor fors hogere lonen. Het openbaar vervoer, de luchthavens en het scheepsverkeer liggen vrijwel plat.
Reizigers uit Nederland moeten rekenen op uitgevallen vluchten naar de Bondsrepubliek, internationale treinen die niet rijden en sluizen die niet werken. De vakbonden willen de grootste staking sinds jaren houden, omdat hun koopkracht de afgelopen jaren door inflatie fors achteruit ging. Zo heeft de staking onder andere gevolgen voor buslijn 44 (Heerlen-Aachen) en treintraject RE18 Heerlen-Aachen Hbf.
De spoorwegvakbond EVG en de dienstverlenersvakbond Verdi besloten samen om de werkgevers zo te waarschuwen. Vanaf vannacht gaat de staking in, en duurt een etmaal. Ook de Duitse Autobahn-maatschappij legt het werk neer, die is verantwoordelijk voor het opruimen na ongelukken op de snelweg.
Chaos op de wegen
De machtige automobilistenbond ADAC waarschuwde voor chaos op de wegen. Bij de Deutsche Bahn rijden maandag geen treinen tussen de grote steden.
Bij concurrent Flixtrain wordt hetzelfde gevreesd. Ook in de regio’s zal er bijna geen OV zijn. Het goederenvervoer zal ook met gevolgen te maken hebben. De ov-kaartjes voor maandag zijn nog een week extra geldig.
Verkeersminister Volker Wissing van de liberale FDP greep zijn kans om het verbod voor vrachtwagens om op zondagen te rijden, te omzeilen. Hij wil hier vanaf, en in tien deelstaten werd het verbod door de autoriteiten gisteren al niet gecontroleerd. Wissing wil de verzorging voor levensmiddelen en goederen niet in gevaar brengen.
Ook metro’s, bussen en trams zullen grotendeels niet rijden. Veel kinderen zullen mogelijk hun school niet kunnen bereiken, ondanks de leerplicht. Het onderwijsministerie pleit ervoor om ’coulant te reageren’.
’Te heftig’
De baas van de werkgeversbond, Steffen Kampeter, ex-manager bij de conservatieve CDU, vindt de mate waarin het werk wordt neergelegd, te heftig: „Grote stakingen die een heel land lam leggen zijn geen kortstondige werkonderbrekingen.” De Beierse krant PNP sprak hierbij van ’martelwerktuigen’.