Besluit van Beekdaelen over omgeving Awacs-basis blijft in stand, impasse over bestemmingsplan duurt voort

Beekdaelen blijft weigeren bomen te kortwieken voor Awacs-vluchten.© Harry Heuts/archief De Limburger

Beekdaelen/Schinveld -

De weigering van de gemeente Beekdaelen om plannen aan te passen terwille van Awacsvluchten houdt stand. Het ministerie van Binnenlandse Zaken schrapt het besluit niet.

Geertjan Claessens

De gemeente Beekdaelen besloot in oktober vorig jaar geen besluit te nemen over het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Rode Beek, tussen Schinveld en Brunssum. De Raad van State bepaalde dat de gemeente daarin een zone moet intekenen zonder hoge bomen of andere obstakels, om verkenningsvluchten van Awacs niet te hinderen. Daar wil de gemeente niet aan meewerken omdat daardoor de overlast verder zou toenemen doordat de toestellen dan lager overvliegen. Dus besloot de gemeenteraad in oktober géén besluit te nemen, met het risico dat daarop een dwangsom volgt.

De PvdA-raadsfractie vroeg Binnenlandse Zaken het ‘ondeugende’ besluit van Beekdaelen te vernietigen. Het ministerie doet dat niet, omdat het niet nemen van een besluit volgens het ministerie geen rechtsgevolgen heeft. Tegen deze afwijzing is geen bezwaar mogelijk. De afwijzing is een misslag in het rechtssysteem, vindt fractieleider Lars Kockelkoren. Hij is ook tegen de overlast door Awacs-toestellen, maar vindt wel dat de gemeente zich aan de wet moet houden.

Lees ook: Beekdaelen roept Defensie op te stoppen met ‘zinloze procedures’ voor bomenkap voor Awacs

Dwingen

Intussen duurt de impasse rond het bestemmingsplan voort. Defensie probeert Beekdaelen al sinds 2019 te dwingen daarin een zone in te tekenen voor de vliegroute. Beekdaelen wil niet meewerken aan de ‘hindervluchten’ en vreest dat aanpassing een vrijbrief is voor het kappen van een aantal bomen in het gebied. Defensie dringt al langer aan op het kappen of kortwieken van bomen in de vliegroute die te hoog zijn geworden.

Daarbij komt dat twee bedrijven die vanuit het centrum van Schinveld naar bedrijventerrein Rode Beek zouden verhuizen, daar vanaf zien. Houthandel Diederen en Mewissen Bouwmaterialen blijven in het dorp, waardoor het bedrijventerrein niet meer nodig is.