Ruth Pepels: ‘Mijn grootste praktijkruimte is de natuur’

© Wendy Boon

Ruth Pepels (41) is sinds juni 2021 eigenaar van Anahata, een praktijk voor coaching, beweging en ontspanning. Als afgestudeerd fysiotherapeut begon ze haar carrière -zoals veel Nederlandse fysiotherapeuten- in Duitsland. Via Thermae 2000 ging ze weer werken op Limburgse bodem en in 2010 maakte ze de overstap naar Top Care Health Services. Toen laatstgenoemde in 2017 failliet ging, begon volgens haar een ‘kanteljaar’.

Redactie Ondernemen in Limburg

Ik vertrek“Mijn werkgever ging failliet, mijn relatie werd verbroken, ik vertrok uit ons huis, dus letterlijk vielen alle zekerheden onder mij vandaan. Ik besloot om in mijn eentje naar India te reizen om daar de opleiding tot yogadocent te volgen. Een maand lang was ik alleen bezig met mijn lichaam, geest en ziel. Bij terugkomst in Limburg miste ik het reizen en de vrijheid enorm. Ik koos ervoor om wederom te vertrekken. Deze keer voor vier maanden. Ik reisde door India, Nepal en Sri Lanka. Een prachtige ervaring waarbij ik ook mooie inzichten kreeg. Dat zou eigenlijk iedereen zichzelf moeten gunnen.”

Opa TengIn die vier maanden werd me duidelijk dat ik iets anders wilde met mijn werk. Ik koos voor een arbodienst waar ik een eigen rayon van klanten in het bedrijfsleven had. Overdag hield ik mij bezig met re-integratie en ’s avonds gaf ik les als yogadocent. Na twee jaar bleek de drang naar vrijheid zo groot dat ik besloot het avontuur aan te gaan om een eigen bedrijf te starten. Ik lijk hierin op mijn opa Teng, die hield ook van avontuur. Hij trok de hele wereld over, zelfs voor werk. Hij verhuisde naar Aruba om daar te werken.”

Dicht bij jezelf blijven“Het mooie van een eigen bedrijf is dat je zelf kunt kiezen wat je graag wil doen. Voor mij was dat coaching, de gesprekken met de mens, de natuur, zingeving en iets in beweging zetten. Ik heb een praktijkruimte in Maastricht en in Brunssum. Daarnaast is mijn grootste praktijkruimte de natuur. Letterlijk de natuur instappen met cliënten doe ik al 15 jaar. Het is goed voor de mens om in de natuur te zijn en met momenten stil te staan. Als je vastzit in je hoofd, maakt beweging letterlijk iets los. Zowel mentaal als fysiek.”

De concurrentie in de coachingsbranche is moordend. Is ze daar niet bang voor? “Helemaal niet. Je kunt je onderscheiden door dicht bij jezelf te blijven. Voor mij is dat de focus op het fysieke (psychosomatische), het emotionele, het systemische werk en de zingeving. Met dit coachtraject voor mijn cliënten bewandel ik mijn eigen weg en kan ik me onderscheiden.”

Houten huisDe eerste twee jaar zijn haar goed bevallen. Door haar opgebouwde netwerk uit het verleden heeft ze inmiddels een grote klantenkring en loopt de praktijk voortvarend. “Ik mis wel het contact met collega’s. Het sparren met elkaar. Dat moet je als zelfstandig ondernemer actief opzoeken. Ik ben daarom ook van plan om een intervisiegroep samen te stellen. Met gelijkgestemden een aantal keren per jaar praten over de inhoud van ons vak, maar ook het ondernemerschap.”

En haar toekomstbeeld? “Ik zou graag een houten huis aan de rand van een bos willen bezitten waarin ik in het moment kan kiezen of ik mijn cliënten in het bos of in de praktijk coach. Mijn droom is om bijzondere reizen te organiseren waarin ik mensen meeneem op avontuur. Daarnaast zou ik een stichting willen neerzetten om iets terug te doen voor de landen waar ik veel geleerd heb.”