Onur Kök: ‘Ik wil een digitale nomade worden’

Na vijfeneenhalf jaar in dienstverband gewerkt te hebben, besloot Roermondenaar Onur Kök (27) begin dit jaar om zelfstandig aan de slag te gaan. “Bij mijn laatste werkgever kon ik niet doorgroeien. Ik had geen zin om te gaan jobhoppen. Nieuwe omgeving, nieuwe systemen en opnieuw mezelf bewijzen. Ik kreeg de kans om vanuit mijn eigen bedrijf On-Demand Pro aan de slag te gaan als internationaal verkoopdirecteur bij Ecem Textiles. Een bedrijf met twee textielfabrieken in Zuid-Oost Turkije en 2.500 medewerkers.

Redactie Ondernemen in Limburg

ChatGPT“Ik heb een grote interesse in hightech en dat heb ik ook gelijk ingezet voor Ecem Textiles”, vertelt Onur Kök. “Met behulp van ChatGPT heb ik de website voor Europa gebouwd. Die chatbot met kunstmatige intelligentie zet ik ook in voor correspondentie met klanten over de hele wereld. Je kan een vertaalbureau inhuren, maar dat kost geld en je bent afhankelijk van anderen. Google Translate is leuk voor privégebruik, maar kent toch vaak fouten in vertalingen. ChatGPT doet dit feilloos en het ondersteunt bij het schrijven van teksten en weet ook het juiste jargon te gebruiken.”

AardbevingEen van de twee textielfabrieken ligt in Mersin. De gelijknamige provincie waarin Mersin is gelegen staat bekend om zijn rijke geschiedenis, cultuur en sterke textielindustrie. “In deze fabriek produceren we confectie voor grote merken zoals Primark, Zara, H&M, Vero Moda en Bershka. Zij leveren de ontwerpen en de stof aan. Maar wij ontwerpen ook zelf met zelfgekozen stoffen. De tweede fabriek is gespecialiseerd in handdoeken. Deze is echter begin februari zwaar getroffen door de aardbeving en ligt momenteel stil.”

Internet als grootste vriendAls internationaal verkoopdirecteur is Onur verantwoordelijk voor het binnenhalen van modemerken die hun kleding laten produceren in de fabriek in Turkije. “Ook hier is internet mijn grootste vriend. ‘Koud bellen’ levert meestal geen resultaat op. Inkopers hebben geen tijd of je wordt niet eens doorverbonden naar de juiste persoon. Ik probeer altijd als eerste een goede presentatie via de e-mail naar de juiste persoon te sturen. Via ChatGPT heb ik een top 100-lijst laten maken van de grote merken in de wereld met de meeste omzet. Vervolgens ga ik via social kanalen proberen de juiste persoon te achterhalen. Ook via de live-chat van de bedrijven is me dit al een aantal keren gelukt. Een goede presentatie van je bedrijf is dan de vereiste voor verder contact. Het mooie van dit werk is dat je het overal ter wereld kunt doen. Ik hou ontzettend van reizen, heb al meer dan 20 landen bezocht. Mijn doel is om een digitale nomade te worden. In principe kan ik mijn telefoon overal aan een scherm hangen. Klein toetsenbord en een muis erbij en ik kan werken. Heb dus zelfs geen laptop nodig. De kans is dus groot dat ik binnenkort niet meer vanuit Roermond dit werk doe.”

Op de zakelijke dromenlijst van Onur staan nog twee dingen: grote klanten als Adidas of Nike binnenhalen en een eigen merk lanceren. “Een naam heb ik ook al: Honor. Onur betekent in het Turks eervol. Honor is dus een mooie woordspeling tussen het Engels en Turks. Dat merk moet kwaliteit en stijl uitstralen.”