Martijn en Toon laten niemand in hun werkhemd staan

Martijn Leenders in de showroom van WerktuiG in hartje Tegelen.

Goede werkkleding is veilig, kwalitatief en comfortabel, maar past ook bij de identiteit van het bedrijf. Martijn Leenders levert samen met Toon Boonen en hun bedrijf WerktuiG de perfecte bedrijfskleding, volledig geproduceerd en gepersonaliseerd onder het dak van hun geavanceerde fabriek in Venlo. “We maken van iedere opdracht een mini-special.”

Redactie Ondernemen in Limburg

Opeens kwamen ze elkaar weer tegen. Martijn Leenders en Toon Boonen kenden elkaar van de middelbare school, waren er zelfs goede vrienden, maar hadden elkaar sindsdien niet meer gezien. De twee raakten aan de praat, vertelden over hun werk en deelden bij iedere ontmoeting steeds uitgebreider hun ambities. Ze gingen sparren over de toekomst.

Martijn werkte op dat moment als commercieel manager voor een groothandel. Toon was importeur van bekende fashionlabels. Hij had zijn eigen bedrijf, maar zocht naar een manier om deze anders in te richten, onder meer omdat de detailhandel het lastig had door veranderende stadskernen en de innovatie op het gebied van e-commerce. Binnen de workwear-keten was eveneens een transformatie in gang gezet: bedrijven stopten of werden overgenomen, maar toetreders waren er nauwelijks. De keten was bovendien behoorlijk versnipperd: de productie van de bedrijfskleding verliep via allerlei partijen die ieder hun eigen zakcentje aan het eindproduct moesten verdienen. Dat kan anders, dachten Toon en Martijn. Maar wat ze vooral dachten: de bedrijfskleding van nu, dat kan veel sexyer.

Tuig van de richelCoronacrisis of niet, de twee werkten hun plannen steeds verder uit. Ze haalden alle materialen en machines in huis, bouwden een showroom en creëerden een formule die al in het eerste jaar een enorm succes blijkt. De formule draagt de naam WerktuiG: een verwijzing naar de bedrijfskleding dat letterlijk een middel is om mee te werken, maar ook een ode aan de échte werker in Nederland, het oorspronkelijke tuig van de richel. Achter de formule schuilt een slim business model dat het duo in staat stelt om efficiënt te werken en de controle te bewaren, maar ook om in de toekomst door te groeien.

“We maken van iedere opdracht een mini-special”, vertelt Martijn. “We leveren een kwalitatief basisproduct dat we vervolgens customizen naar de stijl, identiteit en cultuur van de klant. Daarnaast richten we een kledingmanagementsysteem in waarin alle medewerkers gekoppeld aan de gepaste maten te vinden zijn. We kunnen hier ook eventueel een budgetsysteem aan koppelen. Iedere wens van de opdrachtgever kunnen we technisch inrichten, waarmee we de klant zowel aan de voorkant als de achterkant in de aanvraag van bedrijfskleding volledig kunnen ontzorgen.”

De kracht van WerktuiG schuilt niet alleen in de formule en software, maar ook in de eigen showroom en fabriek. “We hebben met onze geavanceerde fabriekshal en alle hoogwaardige printers en allerlei druk-, laser- en stikmachines het vermogen om de werkkleding volledig onder één plafond te produceren. Alles wat nodig is om bedrijfskleding te maken, hebben wij in huis. Daarnaast zijn wij vrij uniek in het hebben van een eigen showroom, gelegen in een oude smederijwerkplaats in het centrum van Tegelen, waar de klant kennis kan maken met onze producten en de technieken die wij gebruiken om de kleding te personaliseren.”

GroeispurtWerktuiG is officieel pas sinds juli 2022 een feit, maar klanten, leveranciers én stakeholders lopen inmiddels met het concept weg. Martijn zegt zelfs al te kijken naar eventuele groeimogelijkheden. “We willen onze formule ontwikkelen naar the next level, maar dan vooral in omvang. Denk aan een uitbreiding naar andere locaties, het doorkopen van de formule aan andere vestigingen of misschien zelfs de lancering van een eigen label.”

Ook Martijn en Toon hebben elkaar sinds die ene ontmoeting weer helemaal gevonden. “We zijn heel complementair aan elkaar qua kennis en vaardigheden”, vertelt Martijn. “We kunnen heel lang nadenken over de theorie en allerlei plannen maken die in de praktijk ook nog eens heel goed aanslaan. Iets wat we zelf bedacht hebben, blijkt uitermate effectief te werken. Dat is ontzettend mooi om te zien.”