Meldingen van wangedrag bij The Voice of Holland vastgesteld in onderzoek

© ANP/HH

Advocatenkantoor Van Doorne heeft geconstateerd dat er in de periode van 30 april 2015 tot en met 12 januari 2022 ongepast gedrag door verschillende personen in verschillende vormen heeft plaatsgevonden bij The Voice of Holland. Die zouden zijn gemeld, maar er lijken geen maatregelen te zijn genomen. Het bureau heeft na ruim veertien maanden het onderzoek afgerond.

Redactie

Dat laat ITV, producent van de RTL 4-talentenjacht en opdrachtgever van het onderzoek, woensdag weten. Ook benadrukken de onderzoekers dat in het rapport niet de mogelijke strafbare feiten zijn meegenomen die door het OM worden onderzocht, zoals aanranding en verkrachting.

Daarnaast heeft het bureau onder meer geconstateerd dat er in de periode van 30 april 2015 tot en met 12 januari 2022 ’geen ongepast gedrag’ heeft plaatsgevonden met betrekking tot kandidaten van The Voice Kids of The Voice Senior.

Ook concludeert Van Doorne dat de producent voor de uitzending van het BnnVara-programma Boos, over vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij The Voice, in januari 2022 niet op de hoogte was. Er zouden geen meldingen van ’grensoverschrijdend gedrag’ bij ITV zijn binnengekomen.

Wat wel wordt benoemd in het rapport is dat ’de sfeer rond de productie van The Voice als flirterig, fysiek en ’knuffelig’ werd beschreven. „Sommigen merkten op dat dit niet in het bijzonder voor The Voice gold, maar dat zij dit ook herkenden van andere TV producties”, valt te lezen.

Zedenzaken

Van Doorne werd vorig jaar januari door ITV gevraagd onafhankelijk onderzoek te doen na de aflevering van Boos. Twee weken geleden konden ITV en Van Doorne nog niet zeggen hoelang het onderzoek nog zou duren en hoe ver ze ermee waren.

Het Openbaar Ministerie (OM) deed na Boos ook onderzoek naar de beschuldigingen. Eerder deze maand maakte het OM bekend dat oud-coach Ali B en voormalig bandleider Jeroen Rietbergen worden vervolgd voor zedenzaken rond het tv-programma. Het onderzoek tegen ex-coach Marco Borsato rond The Voice wordt geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs. Wel loopt er tegen hem nog een ander zedenonderzoek dat niet is gerelateerd aan de talentenjacht.

Lees ook: Slachtoffers The Voice noemen totale radiostilte ITV ‘pijnlijk’