Kom in de Kas op zondag 2 april: Brightlands zet keuken open

Kom in de Kas is interessant voor jong en oud.© Brightlands Campus Greenport Venlo

Venlo -

Tijdens Kom in de Kas, de landelijke open dag van de glastuinbouw, kan zondag ook een kijkje worden genomen in de innovatieve keuken van Brightlands Campus Greenport Venlo.

Marcel van Lier

Bezoekers ontdekken aan de hand van proefjes en een quiz de wereld van de groenteveredeling, zaadtechnologie en artificial intelligence, fietsen hun eigen gezonde smoothie bij elkaar en zien waar studenten van Fontys, HAS Hogeschool en Yuverta op de Venlose campus mee bezig zijn. Zoals een nieuwe manier van telen zonder daglicht op meerdere lagen.

Te zien is ook hoe plasma in de food, agro en voedselverwerking kan worden ingezet om op een schone, duurzame en veilige manier te desinfecteren.

Jean Aerts, voorzitter van de regio Limburg van Glastuinbouw Nederland, noemt Brightlands een belangrijke partner voor de tuinbouw in de provincie. „Op de Venlose campus draait het om gezonde en duurzame voeding. De innovaties die daar ontwikkeld worden, landen snel in de sector. Daarnaast wordt er veel onderzoek gedaan naar de effecten en inhoudsstoffen van groente en fruit.”

Fietsroute

Speciaal voor Kom in de Kas is een fiets- en autoroute langs tuinbouwbedrijven in de regio uitgezet. Naast Brightlands zetten verschillende ondernemers hun deuren open. De deelnemende bedrijven zijn Bakker Sweet Peppers en Schreurs Planten (onderdeel van de Gipmans Group) in Sevenum, Bejo, Hendrix-Rasing Aardbeien en B&B Plant in Melderslo, groentebedrijf Baetsen in Grubbenvorst en snacktomatenkweker Westburg in Californië.

In weekkrant VIA werd aangekondigd dat Kom in de Kas op zaterdag 2 april is; de open dag vindt echter plaats op zondag.