Afgelopen vijf jaar zijn er meer geiten bijgekomen in Limburg, aantal kippen, varkens en runderen neemt af

© ANP

Maastricht -

Vergeleken met vijf jaar geleden telt Limburg flink meer geiten, maar minder koeien, varkens en kippen. Dat blijkt uit recent bijgewerkte cijfers het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Redactie

Het aantal geiten nam met 17,2 procent toe ten opzichte van 2017. In totaal telde het CBS in Limburg 60.377 geiten in 2022.

Het aantal varkens en kippen in Limburg nam gedurende die jaren af met respectievelijk 9,8 en 9,9 procent. Limburg blijft met 15,1 miljoen kippen na Noord-Brabant (dik 25 miljoen) en Gelderland (dik 17 miljoen) bij de grootste pluimveeprovincies horen.

Het aantal runderen nam de afgelopen vijf jaar af met 14,4 procent tot 125.000 dieren. Daarmee is Limburg na Zuid-Holland de provincie met de grootste afname van het aantal runderen.

Lees ook: CBS: evenveel melkkoeien, wel minder varkens in veehouderij

Het inkrimpen van de veestapel wordt onder meer door coalitiepartij D66 genoemd als een van de manieren om de stikstofuitstoot terug te dringen. Ook in recent klimaatadvies van ambtenaren wordt een kleinere veestapel „onvermijdelijk” genoemd, als het kabinet de klimaatdoelen wil halen.

Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB), die als grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen uit de bus kwam, benadrukte daags na de verkiezingen dat haar partij ervoor wil zorgen dat boeren niet verplicht worden onteigend. Dat staat haaks op voornemens van het kabinet om boeren verplicht uit te kopen om de stikstofuitstoot te verminderen als het vrijwillig niet lukt.

.