Nieuw lectoraat Zuyderland en Zuyd Hogeschool: ‘Samen Beslissen door Verpleegkundigen’

© Ernst van Loon

Heerlen -

Met het lectoraat ‘Samen Beslissen door Verpleegkundigen’ intensiveren Zuyderland MC en Zuyd Hogeschool hun samenwerking.

redactie

Het lectoraat, dat op 1 april van start gaat bij Zuyd Hogeschool, richt zich op onderzoek naar de rol van de verpleegkundige op het gebied van samen beslissen, een proces waarin de zorgprofessional en de patiënt gezamenlijk bespreken welke keuzes over gezondheid, zorg en behandeling het beste bij de patiënt passen.

Dr. Albine Moser, bijzonder lector Samen Beslissen: „Voor patiënten is de mogelijkheid om samen te beslissen niet altijd vanzelfsprekend, terwijl een groot deel juist de behoefte heeft om samen te beslissen over zaken die zij belangrijk vindt. Voor patiënten draait de verpleegkundige zorg om het leven en voor verpleegkundigen om de gezondheid. De patiënt en verpleegkundige zoeken samen naar de best passende zorg. Daarbij is de verbinding naar de interprofessionele context van groot belang.”

Een lectoraat doet praktijkgericht onderzoek op wetenschappelijke basis ter verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.