‘We doen er alles aan papieren lezers zo lang mogelijk aan ons te binden, maar wij moeten ook nieuwe online-lezers werven’
Hoofdredacteur Bjorn Oostra. — © Johannes Timmermans
Iedere dag weer stellen we ons de vraag hoe we u zo goed mogelijk kunnen bedienen. Daar gebruiken we ons journalistiek onderbuikgevoel bij, maar we maken ook steeds vaker gebruik van data. Zo meten we bijvoorbeeld hoe vaak een artikel aangeklikt wordt en hoeveel tijd lezers op onze app doorbrengen. Dat gaat allemaal automatisch.
Sinds een poosje vragen we van onze verslaggevers ook iets extra’s. Bij het publiceren van een artikel moeten ze vier kenmerken toevoegen aan hun artikel. Deze informatie is niet zichtbaar voor de lezer, maar onze data-analisten kunnen deze informatie wel aanroepen. Die vier nieuwe kenmerken noemen wij Artikel DNA. Ze leren ons iets over de oorsprong van een artikel. Waarom schrijven we over een gebeurtenis? Willen we inzicht bieden, inspireren of verbinden met het verhaal? En welk journalistiek genre gebruiken we? Door deze data te combineren met de meer prestatie- en onderwerpgerichte bronnen die we al langer gebruiken ontstaan nieuwe inzichten die voor ons erg relevant zijn.
Uitzendschema
Genaud Molin, onze chef online en zeer intensief betrokken bij de ontwikkeling van deze manier van werken, noemt Artikel DNA ‘een ontbrekend puzzelstukje in ons dataweb’. Veel beter dan in het verleden weten we nu welk type verhaal en welke onderwerp goed gelezen wordt. Ook weten we op welk moment van de dag onze online-lezer behoefte heeft aan een kort nieuwsverhaal en wanneer hij de tijd heeft zich te verdiepen in een uitgebreid artikel van onze onderzoeksredactie. Met die wetenschap houden we daar waar mogelijk rekening. Met uitzondering van opkomend nieuws (persconferenties, ongelukken, sportwedstrijden etc.) dat snel gepubliceerd moet worden, brengen we onze impactvolste verhalen verspreid over de dag. Daarvoor hanteren wij een heus uitzendschema met de acht meest in het oog springende artikelen. Op deze manier voorkomen wij dat onze beste verhalen vrijwel gelijktijdig online komen, waardoor ze hoogstwaarschijnlijk niet de aandacht krijgen die ze verdienen.
Ver-van-mijn-bedshow
Voor de gemiddelde lezer van de papieren krant lijkt bovenstaand een ver-van-mijn-bedshow. Ik begrijp dat. Zorg ervoor dat de papieren krant er blijft uitzien zoals hij er nu uitziet en zorg ervoor dat hij op tijd bezorgd wordt en ik ben tevreden, is een veelgehoorde reactie na weer een column over onze online-strategie. Toch is de nieuwe manier van werken, met Artikel DNA als aansprekendste voorbeeld, cruciaal voor onze toekomst. En dus voor het behoud van Limburgse kwaliteitsjournalistiek. Want om te kunnen doen wat we nu doen, u zo adequaat mogelijk informeren over wat er in uw stad of dorp, in Limburg, in Nederland en in de rest van de wereld gebeurt, hebben wij zo veel mogelijk abonnees nodig.
We doen er alles aan de papieren lezers zo lang mogelijk aan ons te binden, maar wij moeten ook nieuwe – jongere – online-lezers werven. Artikel DNA helpt ons daarbij. Ik ben dan ook enorm trots dat wij met deze manier van werken, met onze poging kwaliteitsjournalistiek in Limburg veilig te stellen, genomineerd zijn voor de prestigieuze INMA-award, een prijs van de International Media Association voor media-innovatie die eind mei in New York wordt uitgereikt.