Handwerken in museumhuiskamer tijdens Kijk-en-Doe-Driedaagse in De Kantfabriek in Horst

Drie jaar geleden werd er in de Kantfabriek in Horst door bezoekers en vrijwilligers gezamenlijk gewerkt aan een grote sluier van kant.© Laurens Eggen

Horst -

Handwerken tussen de museumstukken of de archeologische vondsten van het Meterikse Veld bewonderen. Museum De Kantfabriek verzorgt op 6, 7 en 8 april, het landelijk Museumweekend, een Kijk-en-Doe Driedaagse.

Eric Seuren

De driedaagse telt drie onderdelen. De voornaamste is een expositie van de vondsten van de recente archeologische opgravingen in het Meterikse Veld. Vanwege de bouw van een nieuwe woonwijk werd de grond onderzocht op sporen uit het verleden. Daarbij kwamen werden sporen van woonerven uit de middeleeuwen, de twaalfde eeuw en uit de ijzertijd (700 tot 200 voor Christus) gevonden.

In De Kantfabriek wordt onder meer een kommetje met vrijwel onbekende versieringstechnieken uit de ijzertijd en verder talrijke foto’s getoond. Onder meer van zogenoemde ‘roosterkuilen’ die verwijzen naar de historie van textielnijverheid in de regio. In deze kuilen werd rottend vlas geroosterd zodat de vezels gebroken konden worden om die vervolgens voor tot stof te verwerken.

Daarnaast zijn er foto’s van de Historische Kring te zien van en over Horst. Het zijn de foto’s die in 2021 ook als stickers te verzamelen vielen via een actie bij de lokale Albert Heijn.

KreaHub

Tot slot opent De Kantfabriek een vernieuwde handwerkexpositie waar nagenoeg alle soorten van handwerk te bewonderen zijn. Bij die expositie is een KreaHub ingericht. Dit is een huiskamer waar bezoekers van het museum zelf kunnen handwerken. „Of je nu veel of helemaal nikt kunt. Idee is om mensen elkaar hier te laten ontmoeten, elkaar te stimuleren of wat te leren. Daarmee hopen een steentje te kunnen bijdragen dat meer mensen weer iets kunnen met stof en garen”, aldus Tineke Geurts, hoofd expositie van museum De Kantfabriek.

De Kijk-en-Doe Driedaagse vindt plaats op 6,7 en 8 april van 11.00 tot 17.00 uur. De entree tijdens de driedaagse is gratis.