Datalek treft ook Nationale Postcode Loterij en ProRail

© Getty Images/iStockphoto

Utrecht -

Het datalek bij een bedrijf dat software levert aan marktonderzoeksbureaus blijkt ook de Nationale Postcode Loterij en spoorbeheerder ProRail te treffen. Dat hebben beide organisaties laten weten.

Redactie

Bij de Nationale Postcode Loterij zijn maximaal 8000 deelnemers getroffen. Zij deden onlangs mee aan een enquête van marktonderzoeksbureau Blauw voor de loterij. Bij ProRail gaat het om de gegevens van ongeveer 4300 mensen die naar de publieksvoorlichting hebben gebeld.

Namen, telefoonnummers, e-mailadressen en geslachten kunnen in verkeerde handen zijn gevallen, en mogelijk antwoorden op de vragen voor de Nationale Postcode Loterij. Het gaat niet om financiële gegevens of andere gevoelige informatie.

Lees ook: Nu ook datalekken bij CZ en Vrienden van Amstel: wat moet klant doen?

Volgens ProRail gaat het om hetzelfde lek waardoor partijen als NS, Vrienden van Amstel Live en VodafoneZiggo zijn getroffen. Hun marktonderzoeker maakte gebruik van software van het bedrijf Nebu uit Wormerveer.

Uitvoeringsinstantie RVO waarschuwt 27.000 mensen voor datalek

Van ongeveer 27.000 klanten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn persoonsgegevens mogelijk gelekt via een softwareleverancier van marktonderzoeker Blauw. De uitvoeringsinstantie, die onder het ministerie van Economische Zaken en Klimaat valt, zegt bijna al deze mensen te hebben gewaarschuwd voor het lek.

Het gaat om namen, e-mailadressen en telefoonnummers van voornamelijk ondernemers. De RVO voert tal van regelingen uit waar bedrijven gebruik van kunnen maken en liet via Blauw onderzoeken hoe tevreden ondernemers daarover zijn.

Een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken kon niet direct aangeven of ook andere organisaties onder het ministerie last hebben van hetzelfde lek.