Portretten van autisme en emoties in Podiumkerkje Grevenbicht

© Ine Bierings

Grevenbicht
Silke van Deelen

Kunstfotografe Ine Bierings exposeert van zaterdag 1 tot en met vrijdag 7 april portretten van autisme en emoties in het Podiumkerkje Grevenbicht.

De datum 2 april is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag, een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. De jaarlijks terugkerende dag is bedoeld om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is. De Nederlandse Vereniging voor Autisme meldt dat de meerderheid van personen met autisme een normale tot hoge intelligentie heeft. Zij zijn echter beperkt is in hun ‘sociale intuïtie’, het aanvoelen van en afstemmen op sociale situaties.

Kunstfotografe Ine Bierings, die als maatschappelijk werker jarenlang ouders van kinderen met een beperking heeft begeleid, herkende in een vroeg stadium karakteristieke beelden bij haar kleinzoon Loris. Eenmaal kunstfotografe wilde ze deze beelden niet analyseren en verklaren, maar aanvoelen, begrijpen en vastleggen. In een serie portretten van haar kleinzoon probeert ze weer te geven hoe hij de wereld ervaart en met die wereld worstelt.