White Lives Matter-activist uit Landgraaf veroordeeld tot taakstraf voor racistische actie in Breda

Landgravenaar Daniel S. en medeveroordeelde John A. zijn ook verdachten in de zaak van de racistische leuzen die in de nieuwjaarsnacht werden geprojecteerd op de Erasmusbrug in Rotterdam.© ANP

Breda -

De 34-jarige Daniel S. uit Landgraaf is vrijdag samen met twee andere activisten van de actiegroep White Lives Matter (WLM) veroordeeld voor „groepsbelediging van mensen met een donkere huidskleur of een andere etniciteit”.

Redactie

De mannen kregen taakstraffen van 80, 70 en 36 uur. Ze plakten in oktober 2021 in Breda stickers op met racistische leuzen. Daarnaast is bewezen dat Albert Jan P. een stel uitschold voor ‘kankernegers.’ Daniel S. sloeg bij die confrontatie de zwarte man tegen het hoofd.

Erasmusbrug

Landgravenaar S. en de derde veroordeelde John A. (24), zijn ook verdachten in de zaak van de racistische leuzen die in de nieuwjaarsnacht werden geprojecteerd op de Erasmusbrug in Rotterdam. Voor die zaak zullen ze zich later nog moeten verantwoorden. Zij gelden als bekende gezichten binnen de WLM-beweging.

Lees ook: Fascisme aangejaagd vanuit Landgraaf: ‘Geen vrijheid voor de homo’s, geen vrijheid voor de joden’

De rechtbank gaf hen ook nog een voorwaardelijke celstraf van een maand. Eén voorwaarde is dat het hen is verboden nog vaker stickers of posters te verspreiden met het gedachtegoed van WLM of soortgelijke groepen.

„WLM is een reactie van neo-nazisten en white supremacists: Zij menen dat hun levens juist meer waard zijn.”

De rechtbank

Reactie

De rechtbank oordeelde dat de WLM-beweging een reactie is op de Black Lives Matter-beweging. Die laatste ontstond volgens de rechtbank in Amerika als reactie op politiegeweld tegen mensen met een donkere huidskleur. „Hun boodschap is dat hun levens net zoveel waard zijn als die van witte mensen.” Volgens de rechtbank is WLM een reactie van „neo-nazisten en white supremacists: Zij menen dat hun levens juist meer waard zijn.”

De rechtbank maakte bij het vonnis duidelijk dat A. en S. nadrukkelijk geen afstand hebben genomen van de boodschap die ze met de stickers in Breda verspreidden. Op de stickers stonden met name teksten die uitgaan van de omvolkingstheorie. Die stelt dat blanke mensen in de westerse samenleving worden vervangen door mensen van een ander ras. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid noemde dat gedachtegoed „xenofoob en deels racistisch”. Volgens de rechtbank overschrijden de verdachten met hun uitlatingen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting.

De opgelegde taakstraffen zijn lager dan geëist, maar de rechtbank legde wel voorwaardelijke celstraffen op die juist niet werden geëist.