Paus Franciscus na drie nachten ontslagen uit ziekenhuis

De paus zwaait terwijl hij het ziekenhuis verlaat.© AFP

Paus Franciscus (86) is zaterdag zoals aangekondigd ontslagen uit het Gemelli-ziekenhuis in Rome.

Redactie

Hij werd daar woensdag opgenomen vanwege ademhalingsproblemen als gevolg van een bronchitisinfectie. „Ik leef nog steeds”, grapte hij bij het verlaten van het ziekenhuis.

Het ontslag komt net op tijd voor het begin van de Goede Week die tot Pasen duurt. De kerkvorst zal naar verwachting op Palmzondag de dienst op het Sint-Pietersplein leiden. Hij werkte al vanuit en in het ziekenhuis omdat hij goed herstelde. Zo bezocht Franciscus vrijdag kankerpatiënten op de kinderafdeling.

Bezorgde reacties

Er werd bezorgd gereageerd op de ziekenhuisopname van de paus, die met een aantal kwalen kampt. Hij heeft maagklachten, waar hij in 2021 een operatie voor onderging, en gebruikt vanwege een knieprobleem een rolstoel of een wandelstok. Franciscus erkende afgelopen zomer dat hij het rustiger aan moest doen.

De gezondheidsproblemen leiden tot vragen over hoelang de paus van plan is aan te blijven. Hij heeft gezegd eventueel af te zullen treden als zijn gezondheid hem in de steek laat, maar zei voor zijn ziekenhuisopname voorlopig niet te stoppen. Franciscus’ voorganger Benedictus XVI trad in 2013 om gezondheidsredenen af. Dat was zeer ongebruikelijk omdat een paus doorgaans zijn gehele leven in functie blijft.

Lees ook: Zieke bisschop Smeets leeft in blessuretijd: ‘Het wordt avond en de dag loopt ten einde’