Medewerker BAM komt om bij zwaar treinongeluk in Zuid-Holland, meerdere zwaargewonden

Dode en meerdere zwaargewonden bij treinongeluk in Zuid-Holland.© De Telegraaf / Mizzle Media

Voorschoten -

Bij een zwaar treinongeval in Voorschoten (Zuid-Holland) is dinsdagochtend vroeg een medewerker van bouwbedrijf BAM om het leven gekomen. De man zat op een bouwkraan die werd geraakt door een passagiers- en een goederentrein. De kraan stond vanwege onderhoud op een spoor. Zo’n dertig passagiers van een NS-trein raakten bij het ongeluk gewond.

Redactie

Negentien mensen met ernstig letsel zijn naar het ziekenhuis gebracht. Elf slachtoffers zijn in omliggende woningen opgevangen.

Volgens topman van ProRail John Voppen zijn een goederen- en passagierstrein in botsing gekomen met een bouwkraan. Hij zei dat die vanwege onderhoud op een spoor stond, dat op dat moment niet in gebruik was. Hoe de aanrijding kon gebeuren is nog onduidelijk. De schade aan de infrastructuur is enorm, zei Voppen. Een auto die bij de werkzaamheden betrokken was, vatte volgens de veiligheidsregio vlam.

De nachttrein die vanuit Leiden onderweg was naar Den Haag ontspoorde na de botsing met de bouwkraan. Een deel van de passagierstrein kwam in het weiland terecht, van het middelste gedeelte ligt een deel op het spoor en een deel op zijn kant. Het deel dat nog op het spoor staat is zwaar gehavend. In het achterste gedeelte van de trein woedde na het ongeluk een brand. De machinist is gewond geraakt, meldt de NS. Hij ligt met botbreuken in het ziekenhuis. De conducteurs die tijdens het ongeval in de trein aanwezig waren, maken het naar omstandigheden goed. „De hele spoorfamilie staat om hen heen”, zei NS-directeur Wouter Koolmees tijdens een persconferentie.

© ANP / ANP

De bouwkraan werd ook geraakt door een goederentrein, die ook zwaar beschadigd raakte, maar niet ontspoorde. De machinist is medisch onderzocht en in orde volgens transportbedrijf DB Cargo. De locomotief vervoerde 26 wagens. Daarvan waren er negen beladen met kalk en de rest was leeg. Er is volgens DB Cargo geen milieugevaar ontstaan door het ongeluk. De goederentrein van DB Cargo is volgens de zegsman niet ontspoord door de botsing.

Onderzoek

De bouwkraan was van bouwbedrijf BAM, meldt een woordvoerder van het bedrijf. BAM was op dat deel van het spoor betrokken bij bouwwerkzaamheden. Over de verdere toedracht van het ongeluk wil BAM vooralsnog niets kwijt. De zegsman voor het bedrijf verwijst daarvoor naar spoorwegbeheerder ProRail.

© ANP / ANP

NS-directeur Wouter Koolmees zegt dat er „degelijk onderzoek” gedaan moet worden naar het ongeluk. „Zoals iedereen zit ik vol vragen en we willen precies weten wat er gebeurd is.” Een ongeval als dit „hoop je nooit mee te maken”, zegt Koolmees. „Op dit moment geldt dat alle aandacht uitgaat naar het welzijn van onze reizigers en collega’s.”

Lees ook: Getuige treinongeval Zuid-Holland: mensen kwamen schreeuwend trein uit

Koning reageert na treinongeluk Voorschoten: ‘Ik ben sprakeloos’.© De Telegraaf

De politie en het Openbaar Ministerie doen strafrechtelijk onderzoek naar het treinongeval. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft inmiddels een onderzoek ingesteld. De OVV is vrijwel meteen na het ongeval ter plaatste gegaan met een aantal onderzoekers die piketdienst hadden. „Ze doen een eerste verkenning en gaan op de gebruikelijke manier onderzoek doen”, laat een woordvoerder weten. „Het is te vroeg om iets te zeggen over het ongeluk zelf, omdat het net gebeurd is, maar het onderzoek loopt.”

Daarnaast doet ook de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onderzoek. Als vaste toezichthouder op het spoor moet de ILT altijd worden geïnformeerd over incidenten. De inspectie geeft de informatie vervolgens ook weer door aan de OVV. Die onafhankelijke organisatie stelt bij ernstige ongevallen steevast eigen onderzoek in.

‘Tragisch’

Nadine Stemerdink, de burgemeester van de gemeente Voorschoten, noemt het dodelijke treinongeval „ongelooflijk tragisch”. „Ik leef mee met de slachtoffers. Mijn gedachten gaan uit naar alle familie en vrienden van de mensen die hierbij zijn betrokken”, aldus de burgemeester in een verklaring gedeeld door Veiligheidsregio Hollands Midden.

© ANP / ANP

Premier Mark Rutte spreekt van een „vreselijk treinongeluk”. In een bericht op Twitter laat hij weten dat zijn gedachten bij de nabestaanden en bij alle slachtoffers zijn. „Ik wens hen alle sterkte.” Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima reageerden dinsdagochtend: „Met onze gedachten zijn wij bij de slachtoffers van het treinongeluk bij Voorschoten en hun familie”, zo schrijven ze. „Velen verkeren nu in angst en onzekerheid. Wij leven intens met hen allen mee”, laat het koningspaar weten via sociale media. Koning Willem-Alexander bracht later op de ochtend een bezoek aan de rampplek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers zegt mee te leven met „slachtoffers, nabestaanden en alle betrokkenen van het ongeluk.” Hij spreekt van „een verschrikkelijk ongeluk”.

Ook staatssecretaris van Infrastructuur Vivianne Heijnen heeft op het drama gereageerd. Volgens haar laten de beelden van het treinongeluk „zien hoe groot de omvang is. Ik wil iedereen die het ongeluk heeft moeten meemaken laten weten dat ik aan ze denk. Mijn gedachten zijn ook bij de spoor- en treinmedewerkers die tijdens hun werk dit verschrikkelijke ongeluk hebben meegemaakt.”

Calamiteitenhospitaal

In verband met het ongeluk werd in het UMC Utrecht een calamiteitenhospitaal geopend. Alle tien gewonden die daarnaartoe werden gebracht, zijn inmiddels weer weg. Vijf zijn overgebracht naar reguliere verpleegafdelingen van het UMC Utrecht en vijf andere gewonden mochten naar huis, laat een woordvoerster weten.

© ANP / ANP

De eerste slachtoffers kwamen om ongeveer 05.30 uur binnen bij het noodhospitaal. „De patiënten kwamen snel achter elkaar binnen”, aldus Joris Prinssen die aan het hoofd staat van het hospitaal. Om 09.00 uur waren alle patiënten al weer weg uit het hospitaal.

Het calamiteitenhospitaal kon het aantal gewonden goed aan. Jaarlijks oefent het hospitaal voor een ramp om 150 mensen op te vangen. Voor de opvang dinsdag was het niet nodig om de reguliere zorg in het UMC Utrecht af te schalen.

Mensen die bij het treinongeluk levensgevaarlijk gewond raakten en zo kort mogelijk vervoerd moeten worden, zijn naar ziekenhuizen in de buurt van Voorschoten gebracht. De andere gewonden zijn naar het calamiteitenhospitaal gegaan.

© ANP / ANP

Spoorbeheerder ProRail weet nog niet wanneer het traject bij Voorschoten weer gebruikt kan worden, zegt een woordvoerder.

© ANP / ANP

© ANP / ANP

© ANP / ANP