Data recovery bij een harde schijf: los het direct op!

© luchschenF - stock.adobe.com

Bij data recovery denk je in veel gevallen aan het ophalen van de bestanden van een laptop of computer. Steeds meer mensen werken echter met een externe harde schijf. Deze is onderhevig aan veel invloeden van buitenaf. Denk aan vallen, stoten en vloeistoffen op de werkvloer. Het kan daarom zomaar zijn dat jouw harde schijf niets meer doet en je de documenten door een professional terug moet krijgen. Maar hoe gaat dit in zijn werk? In dit artikel lees je over het proces.

Aangeboden door Data Recovery

Wat is de oorzaak van het probleem?Een harde schijf gaat heel wat jaren mee. Veel bedrijven hebben ongetwijfeld nog harde schijven die in de beginjaren zijn aangeschaft. Deze schijven zorgen er immers voor dat de gegevens op een veilige manier bewaard blijven en je op de documenten terug kan vallen die nodig zijn om klanten zo goed mogelijk te helpen. In deze tijd hebben de schijven ook veel te verduren. Grote kans dat je hem wel eens uit je handen hebt laten vallen, te hard op tafel hebt neergelegd of dat de schijf ergens anders tegenaan komt. Reden genoeg voor fysieke schade aan het apparaat. Vanaf dat moment is de lees- en schrijfkop van de schijf beschadigd en kan het zijn dat je leesfouten krijgt tijdens het koppelen van het apparaat. Als de harde schijf in de tussentijd opdrachten aan het uitvoeren was, is er zelfs een kans dat de datalaag van de schijf beschadigd is. Weg bestanden en het werk waar je zo lang mee bezig bent geweest! Tijd om zo snel mogelijk actie te ondernemen en te voorkomen dat je de werkzaamheden van het bedrijf voor langere tijd stil moet leggen of klanten moet teleurstellen.

De stappen die je moet ondernemenDe data herstellen is in veel gevallen nog mogelijk en het is dan ook belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen. Maar laat dit wel over aan een professional. De professional weet namelijk precies wat er mogelijk is. Hiervoor maakt de professional eerst een goede diagnose. Dankzij deze diagnose weet je niet alleen wat de werkzaamheden zijn die nodig zijn voor het herstellen van de data, maar ook hoeveel het voor jou kost. Wel zo fijn om vooraf alles te weten, zodat je je hierop voor kan bereiden. Als jij een akkoord hebt gegeven, zorgt de professional ervoor dat je jouw bestanden weer in handen krijgt. Je krijgt hiervoor eerst een filelist. Mis je iets op de lijst? Geef dit dan direct aan! De professional kan dan bekijken of er nog meer mogelijk is. Zodra je er zeker van bent dat je alle bestanden in de lijst hebt staan, levert de professional alles aan en kan je het werk van het bedrijf voortzetten.