Lexus RX: klaar voor de Europese top?

© Jade Nelson

Maastricht -

De vijfde generatie Lexus RX is er nu ook als PHEV. Pakt hij daarmee eindelijk een grotere Europese rol of blijft hij vooral een Amerikaanse ster?

Jaco Bijlsma

Hier in Nederland heeft hij nooit een heel grote rol gespeeld. De grote luxe SUV van iets anders dan de Duitse merken is hier relatief exclusief gebleven, terwijl hij toch sinds 1998 op de markt was. SUV’s beklijven minder en bouwen niet gauw een legendarische reputatie op, zoals bijvoorbeeld een sedan of sportauto. Zo ook de Lexus RX. Wij hadden in 2005 een RX450h op de redactie als duurtester, omdat Lexus toen al pionierde met hybride-techniek in een klasse waar dat nog niet gebeurde. Nu sluiten ze laat aan bij de huidige trends en introduceren ze een PHEV. Van paniek kan geen sprake zijn, want Lexus heeft net als moedermerk Toyota waarschijnlijk de grootste kennisbank van hybridetechniek. Nu is de RX onderdeel van een breder offensief, waarin ook de volledig elektrische RZ en de NX een rol spelen. Een hele brigade van min of meer luxe SUV’s in allerlei gradaties. Die luxe SUV’s zijn heel belangrijk voor Lexus; ze noemen ze niet voor niks hun corebusiness.

Uitvoeringen

Hij komt naar Nederland in drie smaken en die zijn allemaal geëlektrificeerd: de RX 350h en RX 500h zijn hybrides zoals we die al van vorige generaties gewend zijn, de 450h+ is de eerste RX PHEV oftewel stekkerhybride. Allemaal zijn ze compleet nieuw en gebaseerd op een doorontwikkelde versie van Lexus’ GA-K-platform, dat ook voor de NX is gebruikt. Daar kennen we ook de PHEV-aandrijflijn al van. Het lijkt mogelijk een beetje overkill, al die hybride-aandrijflijnen, maar ze moeten ieder toch hun eigen plaats kunnen verwerven volgens Lexus, omdat ze wezenlijk van elkaar verschillen. In Europa en zeker in Nederland zal de bestseller zonder twijfel de PHEV RX 450h+ zijn. De 350h zou vooral een alternatief moeten zijn voor SUV-rijders die voorheen een niet al te dikke diesel of benzinevariant kozen. De 500h, die voor het eerst ook een turbo met de hybride-techniek combineert, zou de krachtbron voor rijders met sportievere wensen zijn.

© Jade Nelson

De krachtcentrale die als kern een 2.4 viercilinder turbo-benzinemotor heeft, gekoppeld aan een zes­traps automaat, komt met elektrische assistentie op een systeemvermogen van 371 pk en 550 Nm koppel. Die is in staat om een 0-100-sprint te trekken in 6,2 seconden, mede dankzij de integrale aandrijving van het DIRECT4-systeem dat de krachten van de hybride-powertrain optimaal verdeelt over alle vier wielen. De winst zou een zo’n 20 procent lager verbruik zijn ten opzichte van een zespitter uit de oude wereld. De sprinttijd is in het nieuwe tijdsgewricht natuurlijk niet gamechanging, zoals Lexus beweert. Tesla en vele andere EV’s doen in de helft van de tijd hetzelfde kunstje. Bovendien krijgt die 500h het moeilijk, omdat de 309 pk sterke 450h plug-in nauwelijks voor hem onderdoet, want die heeft slechts drie tiende tel langer nodig voor dezelfde oefening. Een grensverleggende PHEV is ook de 450h+ niet, want hij komt maximaal 65 km ver met zijn 18,1 kWh lithium-ion batterijpakket.

Filosofie

Lexus’ filosofie voor de aandrijflijn verschilt wel van de meeste andere concurrenten, benadrukken de Japanners. Want deze 450h+ gaat niet simpelweg over op alleen de verbrandingsmotor als de accu leeg is, maar is zo geprogrammeerd dat hij de accu weer zodanig bijlaadt dat de aandrijflijn zo efficiënt en snel mogelijk weer de elektropower benut. Je kunt net als in de meeste PHEV’s kiezen voor een automatische stand, een laadstand en een bewaarstand, waarbij je elektropower reserveert voor emissievrije zones. Kies je niet, dan probeert de RX elektrisch zo ver mogelijk te komen.

© Jade Nelson

Uiteraard is de vijfde generatie van deze Lexus geperfectioneerd op alle mogelijke punten. Het interieur is meer op de rijder gericht en ook zijn er F-Sport-versies, maar verwacht daar niet te veel van. Ook de 500h die een hogere topsnelheid van 210 km/h kreeg, adaptieve dempers heeft en een stuk beweeglijker is met zijn vierwielbesturing, is nog steeds vooral comfortabel en dat is een prima keus. Aan boord is het goed toeven, hoewel de axiale verstelbaarheid van het stuur ruimer zou mogen voor langere bestuurders. Ook de zitting zou nog iets langer mogen zijn of uitschuifbaar.

Cockpit

Goed nieuws is de totaal nieuwe cockpit, die volledig digitaal is met een mooi, groot centraal scherm. Daarin zijn goed werkend infotainment, veel connectiviteit en uitgebreide rijhulpen ondergebracht. Voor de bediening zouden enkele fysieke knoppen welkom zijn, nu moet je bijvoorbeeld je rijstanden selecteren via het menu. Of je gebruikt de touchpads op de stuurspaken en dan zie je alleen in het head-up display wat je doet. Dat werkt niet echt makkelijk. De zitpositie is goed en ook het zicht rondom is redelijk goed. Achterin zit je dankzij de zes centimeter langere wielbasis zeer ruim. Het bagageruim is met 461 liter acht liter groter dan voorheen en iets beter toegankelijk.

© Jade Nelson

Rijgedrag

Rijden doet de RX goed, welke aandrijflijn je ook kiest. De 350h heeft met zijn 250 pk al voldoende power en met zijn continu variabele transmissie is hij vooral op comfort gericht. De 309 pk sterke R 450h + voegt daar nog 65 stille EV-kilometers aan toe. Bewezen hybride-techniek, die probleemloos en goed geprogrammeerd schokvrij acteert. Dat doet de sportievere 500h met zijn 317 pk ook, hoewel je daar in de sportstand met de zestraps automaat wel iets van sportieve gangwissels kunt opwekken. Ook de meesturende achterwielen geven je het gevoel dat je op pad bent met een kleinere en lichtere SUV. Ten opzichte van de vorige RX klopt dat ook wel, want deze vijfde generatie is zo’n honderd kilo lichter. Ook de rijervaring is beter en nog iets meer op comfort afgestemd. Dat past hem uitstekend, want zo’n Lexus koop je voor luxe, bouwkwaliteit en relatief zuinige hybridetechniek. Tel daarbij op de tien jaar garantie en een ruimer en beter interieur en je hebt meer dan ooit een alternatief voor de Duitse überklasse. Dat de Lexus minder sportief stuurt, kun je geen minpunt noemen in deze klasse, maar zijn duidelijk minder grote EV-actieradius als PHEV wel. Bovendien verwachten we ook niet deze RX duidelijk goedkoper in de markt wordt gezet. Het is afwachten tot men de prijs bekend gaat maken of hij klaar is voor succes in de Europese top. De auto is internationaal leverbaar sinds januari, maar in Nederland verwacht men hem hier niet eerder dan het derde kwartaal van dat jaar.

Eindoordeel

Een echte Lexus met een zeer goed hybridesysteem dat nu is aangevuld met plug-in techniek. Scoort qua EV-actieradius minder dan Duitse concurrentie. Heeft een bewezen zeer hoge bouwkwaliteit, betrouwbaarheid en tien jaar garantie.

Specificaties Lexus RX 450h+

  • Prijs: n.n.b.
  • Topsnelheid: 180 km/h
  • Acceleratie 0-100 km/h: 6,5 s
  • Gem. WLTP-verbruik: 1 op 83,3
  • Accutype: lithium-ion
  • Accucapaciteit bruto/netto: 18,1 kWh/n.n.b.
  • WLTP-actieradius: 65 km
  • AC/DC-laden: 6,6 kW/n.b.
  • Laadtijd 0-100 procent: 2,5 uur
  • Motor: 2,5 liter 4-cil. met twee elektromotoren
  • Max. systeemvermogen: 309 pk (227 kW)
  • Transmissie: eentraps reductieversnelling

Aandrijving: achterwielaandrijving