‘Tesla-werknemers deelden lugubere camerabeelden uit auto’s van klanten’

© ANP/HH

Maastricht -

Werknemers van Tesla konden tussen 2019 en 2022 beelden zien die opgenomen werden door camera’s van auto’s van hun klanten. Sterker nog, zij deelden video’s via een intern berichtensysteem met anderen.

Stijn Kuster

Dit blijkt uit interviews van persbureau Reuters met negen voormalige Amerikaanse werknemers.

Tesla’s hebben veel camera’s. Deze worden gebruikt om de auto rondom in de gaten te houden, zowel rijdend als stilstaand. Ook in het interieur van de auto’s zit een aantal camera’s verwerkt. Die zijn bedoeld om diefstal of schade te voorkomen en ongelukken te vermijden tijdens het rijden. Maar deze camera’s werden ook misbruikt door werknemers van Tesla, melden werknemers aan Reuters. Een van de ex-werknemers vertelt in het interview hoe een man geheel naakt naar een auto toeloopt.

Aangereden kind

De werknemers van Tesla deelden ook lugubere beelden met elkaar. Zo zou er een video zijn uit 2021 waarin een kind op een fiets met hoge snelheid wordt aangereden. De video werd via de interne chatdienst verspreid in het kantoor van Tesla in San Mateo, Californië, aldus Reuters. Ook grappige foto’s van honden en verkeersborden, waaronder teksten werden geschreven, deelden de werknemers onderling.

Lees ook: Tesla verlaagt prijzen opnieuw om vraag aan te jagen

Elon Musk

Zelfs ceo Elon Musk van Tesla is op de gedeelde beelden te zien. Zijn Tesla-camera’s brachten een oude James Bond-auto in beeld die hij eerder op een veiling had gekocht en in zijn garage staat. In een privacyverklaring van Tesla staat dat de camera-opnames anoniem blijven en niet gekoppeld worden aan een voertuig. Toch vertelden zeven van de geïnterviewden dat zij de locaties van de auto konden zien in het systeem.

Volgens een van de geïnterviewde werknemers werd er niet alleen gefilmd als de auto’s draaiden. Reuters kon de beelden echter niet zelf zien noch de uitspraken hierover van de ex-werknemers verifiëren. Tesla is nog niet op de vragen van Reuters ingegaan.