Wilders na ontruimde Tweede Kamer: ‘Geen bom, maar een stoffen kat’

Commissieleden opgeschrikt: zalen in gebouw Tweede Kamer ontruimd.© Tweede Kamer

Diverse commissiezalen op de begane grond in de Tweede Kamer zijn donderdag aan het begin van de middag ontruimd. PVV-leider Geert Wilders meldde eerst dat er een teddybeer met bedrading naar hem was verstuurd. Later bleek het te gaan om een stoffen kat - een ’deurstopper’ - die iemand ’met goede bedoelingen’ bij Wilders wilde bezorgen.

Redactie

Een voorzitter van een commissiezaal die werd ontruimd, zei dat er ’in een aanpalende zaal een calamiteit was’. Volgens een medewerker werden ook de postkamer en het magazijn ontruimd. Er zou een verdacht pakketje zijn gevonden in de postkamer.

PVV-leider Geert Wilders meldde dat het verdachte pakketje aan hem was gericht. „Pakketje met teddybeer en bedrading aan mij geadresseerd bezorgd in de postkamer van de Tweede Kamer. Gelukkig zonder explosief en dus niet gevaarlijk maar gezellig is anders”, twitterde hij.

© Telegraaf/Regio15

Dat bericht moest hij niet veel later corrigeren. „Het was gelukkig loos alarm”, aldus Wilders. „Iemand stuurde me met goede bedoelingen een stoffen kat als ’deurstopper’ toe. Beveiliging heeft de kat opengemaakt om te checken en het was dus loos alarm!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Alle post die aan Wilders gericht is, gaat door de scanner. Ongeveer twee jaar geleden werd er ook een vreemd pakketje voor Wilders bezorgd bij de Tweede Kamer. Daarin zou ’iets van een spuit met bloed’ hebben gezeten. Daar school wél kwade opzet achter: de afzender is getraceerd en werd vorig jaar veroordeeld tot een werkstraf. Volgens Wilders ging het hierbij om een verward persoon.

Een woordvoerder van de Tweede Kamer wilde niks kwijt over het gebeuren van donderdagmiddag. De zalen werden rond 12.30 uur ontruimd. Vervolgens zette de politie een aantal ingangen af. Ook de parkeergarage was niet meer bereikbaar. Intussen gingen briefing en gesprekken in andere commissiezalen op de begane grond gewoon door. Ook het koffielokaal bleef hier open, net als de grote publieksingang.

Het Team Explosieven Veiligheid van de politie deed onderzoek naar een verdacht pakketje, meldde de politie op Twitter. Na minder dan een uur gaf de politie het sein dat alles veilig was. In het verleden zijn er vaker verdachte pakketjes in of rond de Tweede Kamer gevonden. Dat was ook altijd loos alarm.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.