Limburgse sopraan Kelly God te horen in Maastricht, in opera Fidelio

© Marco Borggreve.

De Nederlandse Reisopera brengt op zaterdag 29 april Fidelio op de planken van Theater aan het Vrijthof in Maastricht, met Kelly God als Leonore. Deze prachtige nieuwe interpretatie van Beethovens enige opera gaat over tirannie, het gevecht om vrijheid, sterke karakters, onoverwinnelijke echtelijke trouw en hoop.

Aangeboden door Theater aan het Vrijthof

Limburgse Kelly God vertolkt rol LeonoreLudwig van Beethoven leek geboren voor het genre van de opera. Zijn muziek is krachtig, dramatisch, meeslepend en expressief, en wordt gekenmerkt door een nietsontziende creativiteit en innovatiedrang. Toch heeft de componist tijdens zijn leven slechts één opera voltooid: Fidelio. Beethoven schudde met deze opera de muzikale wereldorde door elkaar. De muziek omarmt de diepten van wanhoop en extatische hoop van de ziel. De rollen vereisen buitengewone zangstemmen. Daarom is er voor de rol van Leonore gekozen voor de internationaal vermaarde Limburgse sopraan Kelly God. In Fidelio wisselt de vrouwelijke hoofdpersoon, Leonore, van identiteit en zet als man ‘Fidelio’ alles op het spel om haar geliefde uit een diepe kerker te bevrijden.

Het verhaalDe edelman Florestan (wat betekent: de wilde en actieve) is ten onrechte gevangengezet door zijn politieke tegenstander, gouverneur Pizarro. Leonore vermomt zich als een jonge man, Fidelio (‘trouw’) en gaat werken in de gevangenis om haar man te redden. De situatie escaleert als Marzelline, de dochter van gevangenisbewaarder Rocco, verliefd wordt op Fidelio.

De Reisopera ontwikkelde deze operaproductie samen met Den Kongelige Opera (Kopenhagen) en Teatr Wielki (Warschau). Fidelio wordt in het Duits gezongen, met Nederlandse en Engelse boventiteling. Aanvang 19.30 uur, Papyruszaal in Theater aan het Vrijthof. Om 18.30 uur vindt er een inleiding plaats door Len van Schaik.