Video: Grootste raket ooit ontploft tijdens eerste testvlucht

Zien: grootste raket ooit ontploft na lancering.© SpaceX

De grootste raket ooit is kort na de lancering ontploft. Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX had de Starship gelanceerd vanaf een basis in de Amerikaanse staat Texas voor de eerste ruimtereis, een onbemande testvlucht van ongeveer 1,5 uur.

Redactie

De raket van 120 meter lang, hoger dan de Domtoren in Utrecht, barstte echter na bijna 4 minuten uit elkaar. De oorzaak wordt onderzocht. SpaceX-oprichter Elon Musk feliciteerde op zijn Twitter het SpaceX-team met de „spannende testlancering”. Ook zei hij dat er „veel geleerd” is voor de volgende testlancering, die volgens hem over een paar maanden is.

Naar Mars

SpaceX had al benadrukt dat de testvlucht was bedoeld om meer informatie te krijgen. Dat zou volgens het bedrijf ook lukken bij een „snel ongepland uit elkaar vallen” van het vaartuig, wat dus gebeurde. De Starship moet uiteindelijk mensen naar de maan en Mars brengen.

Eigenlijk had de lancering maandag moeten zijn, maar die werd toen op het laatste moment afgeblazen omdat een ventiel aan boord was bevroren. Het vaartuig is 10 meter hoger dan de raketten die tussen 1968 en 1972 mensen naar de maan en terug hebben gebracht. SpaceX hoopt dat er in de toekomst bij elke vlucht honderd passagiers mee de ruimte in kunnen gaan.