Return to sender? Dat is niet meer kosteloos bij Wehkamp!
© Canva.
Met de opkomst van online winkelen en het aanbod op dit gebied, ging ook de service de afgelopen jaren steeds verder. Van ‘vandaag besteld, morgen in huis’ naar gratis retourneren binnen 30 dagen. Er was een tendens gaande dat bedrijven steeds verder gingen om de klant in al zijn gemakken te voorzien. Toch lijkt daar nu een kentering, althans bij een aantal bedrijven. Niet om de service terug te schroeven voor het eigen gewin, maar juist om bij te dragen aan hun maatschappelijke taak. Ook Wehkamp is een pionier op dit gebied. Met dit als reden hebben zij een bijzondere wijziging in hun retourbeleid aangekondigd. Welke dat is?
Retourneren bij WehkampBij veel grote webwinkels is retourneren te allen tijde gratis. Dat dit eigenlijk heel slecht is voor het milieu en de foodprint van een individu enorm vergroot, is vaak nog een onderbelicht aspect. Ook blijkt een relatief kleine groep hier veel gebruik van te maken. Allemaal aspecten die Wehkamp ertoe hebben doen besluiten dit beleid aan te passen. Niet om de eigen winst te optimaliseren maar om mensen bewust te maken van hun eigen gedrag. Retouren zijn bij Wehkamp binnenkort namelijk niet meer gratis. Per geretourneerd item zullen zij € 0,50 in rekening brengen.
Beoogde effectenHet bedrijf geeft ook aan dat zij niet alleen zelf bezwaren hebben tegen dit gedrag, uit een peiling blijkt dat maar liefst 85% van de ondervraagde klanten het hiermee eens is. Dit bevestigt eerdere onderzoeken waaruit blijkt dat een kleine groep mensen hier volop gebruik van maakt. Zij sturen producten ongeopend of gebruikt terug, beide keren zeer belastend voor het milieu en de omgeving. Of Wehkamp bang is om hiermee hun sterke marktpositie te verliezen? Zeker niet. Als bedrijf word je vandaag de dag niet meer alleen op deze harde feiten beoordeelt, maar kijkt de consument ook verder naar het bedrijfsprofiel. Zij hebben volop vertrouwen in de klant dat zij dergelijke duurzame keuzes zullen begrijpen en toejuichen.
Kortom, Wehkamp denkt verder dan het eigen bedrijfsbelang. Dergelijke maatregelen hebben groot effect op de toekomst en zetten anderen aan tot nadenken. Het brengt een beweging verder in gang die al een tijd gaande is, en wij alleen maar kunnen toejuichen.