Oud-militair en treinliefhebber uit Roermond benoemd tot Ridder, negen anderen krijgen lintje

De jaarlijkse lintjesregen zorgde in Roermond voor elf gedecoreerden.© Marlies Wessels

Roermond -

In Roermond hebben dit jaar elf mensen een Koninklijke Onderscheiding gekregen. Tenzij anders vermeld zijn de gedecoreerden aan de vooravond van Koningsdag benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Rob Dieleman

Willie Oosterholt (77) uit Asenray was als strijder voor emancipatie onder meer actief bij de Rooie Vrouwen Beweging, het Vrouwentrefcentrum en de Roermondse Vrouwenraad. Verder was ze betrokken bij de oprichting van een monument voor kinderen uit Spik en Maalbroek die na WOII omkwamen door achtergebleven munitie. Ook was Oosterholt lid van de Raad van Toezicht van Daelzicht in Heel en was ze onder andere bestuurslid van stichting De Duup in Asenray.

Jan Verheesen (74) uit Asenray begon in 1979 bij het Comité Kinderfeesten Asenray en werd in 2005 voorzitter. De titel ‘burgemeester van Asenray’ kreeg hij vanwege zijn rol als ceremoniemeester bij de jaarlijkse Sinterklaasintocht. Bij voetbalclub RKAVC startte hij in 1965 als jeugdleider en -trainer en dat doet Verheesen nog steeds. Ook zit hij bij de onderhoudsploeg en wast hij samen met zijn vrouw de shirts van de jeugdteams en het eerste team.

Michel Schellekens (57) uit Maasniel mag zich voortaan Ridder noemen. Hij was dertig jaar lang (bestuurs)lid van Modelspoorvereniging Midden-Limburg. Begin jaren 90 werd hij actief bij de Stichting Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij (Miljoenenlijn). Schellekens is één van de drijvende krachten achter het spoormonument. Toen er geldproblemen waren in 2012, was het mede aan hem te danken dat het Miljoenenlijntje werd gered.

Trudy Drissen (76) uit Roermond heeft zich altijd hard gemaakt voor emancipatie. Zo was ze betrokken bij de Vrouwentelefoon en heeft ze Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving opgericht. Ook was ze zestien jaar coördinator bij SamenSpraak waarbij ze anderstaligen aan een taalcoach koppelde. Met haar echtgenoot ving ze enkele jaren een minderjarige asielzoeker op. Daarnaast is ze mantelzorger en was ze bestuurslid van de Hersenstichting regio Limburg.

Leon Goijen (77) uit Roermond was oprichter en vijftien jaar voorzitter van de stichting Wijkraad Herten. Nog altijd is hij adviseur van de wijkraad. Hij organiseerde jarenlang de Dodenherdenking in Herten. Bij de stichting Ruimte zet hij zich in voor het cultureel erfgoed in Roermond en Goijen is sinds 2016 vice-voorzitter. Ook is hij lid van de Seniorenraad Roermond. Eerder was hij bestuurslid en voorzitter van de CDA-afdeling Roermond.

Harry Hendrix (81) uit Roermond is in twee periodes meer dan dertig jaar lid geweest van de vrijwillige brandweer Roermond. Hij was jarenlang de enige duiker van de brandweer in de stad. Door zijn buurtgenoten werd Hendrix vereerd met de titel ‘Koning van de Lauweriksstraat’ vanwege zijn inzet voor Koningsdag. Hij speelt dan onder meer het volkslied op zijn saxofoon. Daarnaast is hij vrijwilliger bij het Witte Kerkje en het Laurentius Ziekenhuis.

Ine Lamers-Flentge (78) uit Roermond was meer dan veertig jaar bestuurslid (secretaris en penningmeester) bij wijkraad De Kemp. Momenteel is ze nog ondersteunend lid. Van 1975 tot 2000 was ze trainster, begeleidster en coach bij de inmiddels opgeheven korfbalvereniging Kido. In de weekenden hielp ze mee in de kantine. Lamers-Flentge is momenteel vrijwilligster bij voetbalclub EMS waar ze sinds 2010 actief is.

Rianne Tonnaer (73) uit Roermond is sinds 1990 betrokken bij de Koninklijke Harmonie in Thorn. Ze is al dertig jaar penningmeester van het Damescomité en organiseert verschillende activiteiten voor de harmonie. Namens het comité is ze suppoost bij het Museum van Thorn. Ook leidde ze jarenlang Spaanstaligen rond in Thorn. In 2016 werd ze vrijwilliger bij SamenSpraak Roermond. Sinds 2019 is Tonnaer ook vrijwilligster bij het taalcafé Taalinloop.

Iris Schoolmeesters-Sonnemans (46) uit Roermond is sinds 1988 leidster en sinds 1994 penningmeester bij Stichting Kindervakantiewerk Donderberg-Hoogvonderen. Ze was bijna vier jaar lang vrijwilliger bij het Laurentius Ziekenhuis en sinds 2014 is Schoolmeesters-Sonnemans lid van de Ouderenvereniging van basisschool De Brink. Daar organiseert ze onder meer activiteiten en is ze verantwoordelijk voor het secretariaat.

Jan Litjens (71) uit Roermond is woensdag tot Ridder benoemd. De oud-militair zet zich vooral in voor het herdenken van slachtoffers. Zo is hij bestuurslid bij de Stichting Nationaal Indië-monument en gaf hij het boek Namen in Roermond uit over omgekomen personen in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Momenteel is hij bezig met twee boeken: over slachtoffers van de Nederlandse koopvaardij en Nederlandse slachtoffers van de Japanse ‘Hell ships’.

Annemie Grosveld-Penders (68) uit Swalmen werd in 2002 bestuurslid en in 2012 secretaris van het Trommel- en Fluiterkorps Heide uit Swalmen. Verder helpt ze bij de organisatie van evenementen en het werven van sponsors en leden. Grosveld-Penders is sinds 2010 secretaris bij de Stichting Gemeenschapshuizen Swalmen, was bijna tien jaar lang secretaris van de EHBO-vereniging in het dorp en ze was negen jaar CDA-raadslid in de gemeente Swalmen.