Jocus Museum het hele jaar door open op laatste zondag van de maand

Het museum trekt steeds meer bezoekers.© VVG Jocus

Venlo -

Het Jocus Museum is voortaan elke laatste zondag van de maand geopend. Op 30 april zijn enkele bijzondere films te bekijken.

Marcel van Lier

Aanleiding voor de verruimde openstelling is de toegenomen belangstelling voor een bezoek aan het museum in de Venlose binnenstad. „Ook buiten het carnavalsseizoen krijgen we steeds meer aanvragen voor rondleidingen”, aldus voorzitter Renier Linders. „Normaal breekt na aswoensdag voor ons een stille periode aan, maar het is de laatste weken juist opvallend druk.”

Op 30 april draait naar aanleiding van Koningsdag een korte film over de deelname van Jocus aan de Koningsvaart bij de kroning van Koning Willem-Alexander in 2013. Daarnaast toont het museum de originele koninklijke erepenning die Jocus vijf jaar later mocht ontvangen. Andere pronkstukken zijn de originele schilden van de Raod van Elf die sinds kort weer ‘thuis’ bij Jocus zijn, nadat ze veertig jaar lang bij het Limburgs Museum te zien waren.

Een bezienswaardigheid is ook de gedigitaliseerde film van Boerebroélofsgezelschap Stella Duce uit 1978. Verder zijn er unieke collectiestukken over de Boerebroélof en de vastelaovend in de 19de eeuw te zien.

Het Jocus Museum is elke laatste zondag van de maand open van 13.00 tot 16.30 uur. De entree bedraagt 5 euro. Hiervoor ontvangen bezoekers tevens het Jocus 1842 speldje. Daarnaast is het museum op afspraak te bezoeken. Kijk op de website.