Alfa Romeo Tonale Q4 PHEV: mooi en berekenend

© Max Sarotto

Maastricht -

Op Alfa Romeo’s nieuwste, de compacte SUV Tonale, hebben we lang moeten wachten. Deze plug-in hybride-versie vroeg zelfs nog iets meer geduld. Is hij het wachten waard en is het een echte Alfa?

Jaco Bijlsma

De Tonale bleek bij de eerste tests in Italië al met al het wachten waard. Want hoewel er over smaak en aantrekkingskracht niet te twisten valt, werden wij wel een beetje verliefd op deze elegant ogende SUV (ja, die bestaan ook), waarin je door stylingselementen als de kenmerkende grille direct een Alfa Romeo van nu herkent. Want voor de huidige Alfa’s hebben de designers al eerder flink in de historische juwelenkist gegraaid. Zo werden de Giulia en Giulietta eerder al aangekleed als echte Alfa’s. Die aanpak werkte wat ons betreft, want het leverde onderscheidende auto’s op en die klassieke juwelen als de grille, herkenbare wielen en het retro dashboarddesign ademden Alfa. Maar wel met moderne techniek, ook in de Tonale. Wil je momenteel een kans maken als merk in deze felbevochten compacte SUV-klasse, dan moet je de CO2-strijd aankunnen en zo laag mogelijke scores halen. In 2023 betekent dat onvermijdelijk en meer dan ooit ook techniek delen met andere merken. Bij Stellantis is dat gezien het grote aantal merken zeker lonend en daarom geen probleem.

© Max Sarotto

Of al die efficiëntie de emotie niet elimineert? Dat is een vraag die we ons steeds vaker stellen, zeker bij een warmbloedig merk als Alfa Romeo. Een rijke historie, prachtige techniek en bloedmooie modellen maakten het een merk om van te houden. Dat is in deze tijden een stuk moeilijker geworden, want elke nieuwe Alfa Romeo komt pas na een moeilijke, langdurige bevalling ter wereld. Laten we dat positief vertalen en interpreteren als hard werk om het best mogelijke resultaat te leveren. Iets wat in zeker opzicht wel degelijk is gelukt, want al sinds de Mito en Giulietta is de betrouwbaarheidsreputatie van Alfa Romeo aanzienlijk gestegen. De Giulia en Stelvio wisten die lijn voort te zetten, maar hebben toch nog steeds moeite om op de shopping-lists terecht te komen. De Tonale heeft betere kaarten, want het is een mooi aanbod in de razend populaire compacte SUV-klasse. Daar is een PHEV ook een absolute noodzaak. De eerste testritten met de Tonale maakten we in Italië, maar daar gaf de PHEV destijds nog geen acte de présence. Om het belang van de uitvoering te benadrukken, haalde de importeur een nog Italiaans gekentekend exemplaar naar Nederland.

© Max Sarotto

Rijk aangekleed

Uiterlijk wijkt de 50.900 euro kostende Tonale Plug-in Hybrid Q4 280 pk Edizione Speciale niet veel af van de overige uitvoeringen, maar zoals je bij het top-of-the-range-model verwacht, is hij het rijkst aangekleed. Hij heeft echter een kleinere viercilinder dan de rest van de Tonale-modellen. Die hebben een 1,5-liter motor met 130 of 160 pk. Deze PHEV heeft een vierpitter met een motorinhoud van 1,3 liter, die er met behulp van een turbo wel meer vermogen uitperst, want hij is 180 pk sterk. Het is de motor die we ook terugvinden in de concern­genoot Jeep Compass 4xe, ook een PHEV. Maar in deze Tonale krijgt hij hulp van een veel sterkere (122 pk) elektromotor, die achterin huist en de achterwielen aandrijft. Het totale systeemvermogen bedraagt 280 pk. Het integrale vierwielaandrijvingsysteem Q4 regelt computergestuurd de torque vectoring, oftewel de koppelverdeling over alle wielen. Een systeem dat goed werkt en dat kun je eigenlijk over de hele aandrijflijn zeggen. Die functioneert soepel en schokvrij in alle rijstanden, met dank ook aan de automatische zesbak met dubbele koppeling. Die acteert alerter als je de stand Dynamic kiest met de DNA-rijstandenknop of juist wat bedachtzamer als je de eco-stand Advanced Efficiency kiest.

© Max Sarotto

Verbruik

Wie braaf stekkert, kan elektrisch in ideale omstandigheden maximaal 69 kilometer ver komen volgens de fabrieksopgave. In onze testpraktijk bij een buitentemperatuur van 7 graden Celsius beloofde de boordcomputer een range van 60 km en haalden we 54 kilometer. Zeker geen slechte score met dank aan het 15,5 kWh-accupakket dat op te laden is aan de laadpaal met 7,4 kW, maar ook rijdend. Het testverbruik? We scoorden op onze normronde met een lege accu een gemiddeld verbruik van 1 op 13,6. Dat is de beste score zonder elektrohulp, maar feitelijk ook de meest onwenselijke, want je moet een PHEV gebruiken zoals hij bedoeld is en de elektrotechniek benutten. Doe u dat niet, dan bent u qua benzineverbruik beter af met de Tonale 1.5 Hybrid 160 pk Ti, want die haalde op een liter loodvrij 1 op 16,3. Als het om rijkwaliteiten gaat, profiteer je wel van de extra grip van de Q4-aandrijflijn en het hogere tempo door de additionele power. De vering en demping is wel aangepast aan de 310 kilo extra die deze plug-in ten opzichte van zijn milde hybride-variant weegt. En dat levert in combinatie met deze flinke wielen een auto op die nogal hard aanvoelt. Echt oncomfortabel noemen we het niet, wel stevig. Die onderstelafstemming zou iets beter kunnen, net als de finetuning van de besturing, die nu wel erg licht en niet communicatief is. Zeker bij een Alfa Romeo moet dat beter, maar het is niet zo erg dat we deze Tonale ervoor zouden laten staan. Ook als PHEV weet deze Tonale te verleiden met design, behoorlijk goede prestaties en een marktconforme prijs.

Eindoordeel

Goed uitziende SUV met soepele aandrijflijn. Redelijke elektrische range.

Plus: soepele aandrijflijn, Alfa Romeo-looks, goede carrosseriecontroleMin: lichte gevoelloze besturing, onderstel aan de harde kant

Specificaties Alfa Romeo Tonale Q4 Plug-in Hybrid 280 pk

  • Prijs: € 50.900,--
  • Topsnelheid (elektrisch): 206 km/h
  • Acceleratie 0-100 km/h: 6,2 s
  • Gem. WLTP-verbruik: 1 op 71,4
  • CO2-emissie: 32 g/km
  • Netto accucapaciteit: 15,5 kWh
  • WLTP-actieradius elektrisch: 69 km
  • AC-laden: 7,4 kW
  • Motor: vier-in-lijn, 1332 cm3 plus elektromotor
  • Max. gec. vermogen: 280 pk (206 kW)/5750 min-1
  • Max. gec. koppel: 270 Nm/1850 min-1
  • Transmissie: zestraps automaat met dubbele koppeling, vierwielaandrijving
  • Massa leeg: 1810 kg

Alle gegevens zijn fabrieksgegevens.