Amerikaanse presentator Jerry Springer (79) overleden

Jerry Springer.© Getty Images

De Amerikaanse presentator Jerry Springer is overleden. De voormalige talkshowhost stierf in zijn woning in Chicago aan de gevolgen van kanker, meldt entertainmentsite TMZ. Hij is 79 jaar geworden.

Redactie

Springer is vooral bekend van zijn eigen Jerry Springer Show, die hij 27 jaar lang presenteerde. In het programma, dat ook in Nederland te zien was, ging het er geregeld wild aan toe en gingen gasten met elkaar op de vuist, terwijl het publiek "Jerry, Jerry, Jerry!" scandeerde.

Voor zijn tv-werk was Springer actief als politicus. In 1971 werd hij gekozen in de gemeenteraad van Cincinnati. In 1977 werd hij verkozen tot burgemeester in dezelfde stad. Daarna probeerde Springer gouverneur in de staat Ohio te worden maar dat mislukte.

Nieuwslezer

Springer richtte zich vervolgens op een carrière in de media. Hij was in eerste instantie verslaggever en nieuwslezer voor NBC en mocht later voor dezelfde zender zijn eigen talkshow maken. Het programma werd al snel een internationale hit. In 2018 kwam er na ruim 4000 afleveringen een einde aan The Jerry Springer Show. Daarna maakte hij nog drie seizoenen het programma Judge Jerry.

Het laatste tv-optreden van Springer was vorig jaar toen hij in het achtste seizoen van de Amerikaanse versie van The Masked Singer verscheen.

Fons van Westerloo haalde The Jerry Springer Show naar Nederland om SBS6 bij de lancering in 1995 op de kaart te zetten. De oud-zenderbaas vond het programma „een gekte” maar „dat kwam natuurlijk goed uit, want wij moesten kijkers trekken”, herinnerde hij zich donderdag op NPO Radio 1 naar aanleiding van het overlijden van Springer. „Op een gegeven moment werd het echt bijna cult", weet Van Westerloo nog, die Springer „een heel merkwaardige man" noemt. „Hij zei altijd: 'ik zou nooit zelf naar die show hebben gekeken. Het is een stomme show, maar niet zo stom als racisme', riep hij er dan meteen achteraan.”