Vernieuwd sprintweekend in Formule 1 begint chaotisch, Verstappen snelste

© Getty Images

Bakoe -

Max Verstappen kan in Bakoe met vertrouwen het eerste sprintweekend van het jaar tegemoet zien. In de eerste en enige vrije training zette hij de snelste tijd op de klokken. In tegenstelling tot veel andere coureurs bleef hij uit de problemen.

Jack Martens

De sessie begon chaotisch met al een snelle crash voor Yuki Tsunoda. De Japanner schampte de betonnen muur waardoor hij achterstevoren op het asfalt kwam te staan. Niet veel later kreeg ook Pierre Gasly te maken met problemen toen hij vlammen uit de achterkant van zijn Alpine zag komen. Noodgedwongen moest hij zijn bolide naast de baan parkeren om de boel te blussen. Op datzelfde moment kwam Kevin Magnussen aan de andere kant van het circuit stil te staan aan met technische problemen waardoor de rode vlag werd gezwaaid.

Een ontspannen Verstappen in Bakoe.© Getty Images

Onderbreking

Na een onderbreking van een kwartier hadden de coureurs nog maar een klein half uur om hun auto’s op punt te zetten voor de rest van het weekend. Verstappen was vanaf het begin snel en stond vrijwel de hele sessie bovenaan de tijdenlijst. Ook teamgenoot Sergio Pérez liet zich continu van voren zien.

Lees ook: Als Pérez de King of the Streets wil blijven, dan móet hij dit weekend Verstappen verslaan

Met nog zo’n tien minuten op de klok werden de medium banden ingeruild voor softs. De rondetijden gingen snel omlaag waarbij Verstappen in zijn laatste ronde aan het langste eind trok. Met een minimaal verschil van 0.037 op Charles Leclerc ging de Limburger naar de snelste tijd (1:42.315). Verstappens teamgenoot Pérez noteerde de derde tijd. Hij moest een tiende toegeven. Carlos Sainz werd vierde op een halve seconde voor Lando Norris en Nyck de Vries die verrassend de zesde tijd op de klokken zette.