Primeur voor Charles Leclerc: Monegask snelste in eerste Sprint Shootout ooit, Verstappen derde

© Getty Images

BAKOE -

De allereerste Sprint Shootout ooit is een prooi geworden voor Charles Leclerc. Hij zal later vandaag de sprintrace vanaf de eerste plek mogen beginnen met naast zich Sergio Pérez. Max Verstappen moest genoegen nemen met een derde tijd door een foutje aan het einde.

Jack Martens

Het nieuwe format begon als voorspeld met chaos. In de Shootout, zoals de kwalificatie voor de sprintrace sinds dit weekend wordt genoemd, is de tijd om een snel rondje veel korter dan normaal. Vanaf dat de lampen op groen gingen dan ook drukte alom in de straten van Bakoe. Iedereen wilde zo snel mogelijk een goed rondje in de tas hebben om te voorkomen dat een mogelijke rode vlag roet in het eten zou gooien.

Lees ook: Grand Prix in Azerbeidzjan voor het eerst uitverkocht, maar race is bijzaak: ‘Lewis Hamilton kennen ze hier nog wel, maar bij het horen van de naam Max Verstappen wordt het lastig’

Rode vlag

En dat is exact wat er gebeurde voor onder andere Nyck de Vries en Yuki Tsunoda. Zij waren er in de eerste runs niet in geslaagd om een foutloze ronde op het bord te zetten waardoor ze aan het einde van de sessie nogmaals aan moesten zetten. Net op dat moment parkeerde Logan Sargeant zijn bolide in de muur waardoor de sessie vroegtijdig werd afgevlagd.

Het gebeurde allemaal ver achter de rug van Max Verstappen die wel in staat was om vanaf het begin snelle tijden te rijden. Het eerste gedeelte sloot hij nipt af als tweede achter Charles Leclerc. In het tweede deel waren de rollen omgekeerd. Toen was het de Limburger die de snelste tijd op de klokken zette voor de Ferrari-coureur. Carlos Sainz moest een halve seconde toegeven en werd derde.

Glijdende achterkant

In Q3 besloot Red Bull Racing om haar coureurs al vroeg de pitbox uit te sturen zodat ze in de pitsstraat vooraan kwamen te staan. Sergio Pérez voorop met daarachter Verstappen. De opdracht was duidelijk: binnen acht minuten een zo snel mogelijk rondje voor elkaar boxen. In zijn eerste poging begon Verstappen snel, maar in de tweede sector verloor hij veel tijd vanwege een glijdende achterkant. Zijn rondetijd van 1:42.140 bracht hem de derde plek waarmee hij zestienden langzamer was dan Leclerc’s tijd (1.42.820).

De Red Bulls ondernamen in de slotseconden nog één laatste poging, maar kwamen beiden tekort op de Monegask die zelf in de laatste ronde nog de bandenstapel toucheerde. Verstappen verbeterde zijn eigen tijd wel, maar moest alsnog drietienden toegeven op de Ferrari-coureur.