BYD Tang: de grote onbekende
© BYD
Compacte modellen in het elektrische auto-SUV aanbod zijn er steeds meer, grotere, zoals deze zevenzits Tang, minder. Worden we blij van deze nieuwkomer?
Waar praten we over als we het over deze Tang hebben? Een grote en luxe SUV die 4,78 meter lang is, 1,85 meter breed en 2464 kg weegt. Grote getallen, maar in ruil daarvoor krijg je dan wel een grote alleskunner met een bagageruimte van 940 liter. Met stoel 6 en 7 bezet blijft daar nog 235 liter van over en dat is goed. Je noemt een auto in deze grote SUV-klasse pas een echte allrounder als je ook wat mee kunt sleuren, en ook dat kan hij in redelijke mate. Want waar veel EV’s afhaken bij een maximum geremd trekgewicht van 750 kg, mag achter deze Tang 1500 kg mee. Dat was tot voor kort een topscore, maar inmiddels zijn er genoeg grotere SUV’s die 1800 of zelfs 2200 kg of meer mogen trekken.
Uitvoering
Maar tegen welke prijs, vraagt u zich inmiddels mogelijk af. Het antwoord is 73.300 euro en daarvoor krijg je de rijk uitgeruste Premium-uitvoering. Van keuzevrijheid is geen sprake, BYD bepaalt wat goed voor je is: in dit geval is alleen de dikste en duurste hier leverbaar. De configurator is als een stembiljet in een dictatuur, een farce, want er valt niet anders te kiezen dan één van de vijf kleuren. Ga je kijken wat je buiten die ene BYD-showroom kunt kiezen voor bijna 75 mille, dan zie je concurrenten van formaat. Want verkies je een hier nog onbekende Chinese SUV boven een echte Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC of een Audi E-tron 55 Quattro? Toch is de Tang superieur aan beide als het om vermogen gaat, want hij heeft twee motoren met een verzameld vermogen van 517 pk en vierwielaandrijving, aangezien één motor de voorwielen aandrijft en één de achterwielen. De actieradius van 400 km WLTP is niet grensverleggend, maar ongeveer in lijn met eerdergenoemde concurrenten. Bij een wedstrijdje snelladen zal hij het op basis van de beloofde 110 kW moeten afleggen tegen vel concurrenten. Kijk je naar het klassieke armpje drukken in traditioneel autoland, dan zie je dat deze Tang juist ergens vooraan op de grid staat met een 0-100 km/h-sprint in 4,6 seconden en een topsnelheid die is begrensd op 180 km/h.
© BYD
Punten pakken
Vroeger was het mogelijk een aardig spelletje om te spelen met dat soort prestaties, maar in deze nieuwe tijd is het al sinds de eerste Tesla niet bijzonder meer. Nee, waar deze BYD echt punten mee pakt, is met ouderwets veel waar voor uw geld bieden en meer functionaliteit door die extra zitplaatsen. En als je naar de prijslijst van de premium-concurrentie kijkt, dan moet je een klein vermogen aan opties bijbestellen om de standaarduitrusting van deze Tang te evenaren. Bent u klaar voor de opsomming van de luxelijst? Laten we beginnen bij de onmiddellijk zichtbare zaken, zoals 22-inch lichtmetalen wielen met Continental SportContact-rubber in de maat 265/40 R22, een schuif- en panoramadak en privacyglas achter en leds in alle lampen. Aan boord is al het zitmeubilair, de deuren en het dashboard verpakt in tweekleurig leer, net als het stuur, dat bovendien verwarmd is. Uiteraard is alles veelvoudig elektrisch verstelbaar en/of bedienbaar, zo ook de achterklep die met een voetbeweging handsfree is te openen. Achter de grote digitale schermen zitten niet alleen alle mogelijke infotainmentvoorzieningen verstopt, maar ook de brigade aan veiligheidsassistenten. De menustructuur is geen ondoorzichtig defensiesysteem, maar een behoorlijk gebruiksvriendelijke interface waarmee je de meeste functies vlot weet te vinden. Camera’s werken goed samen met de displays, die op hun beurt gebruikmaken van parkeerhulpen voor en achter.
© BYD
Ruimte
Achter het stuur zit je goed; de werkplek biedt voldoende maatwerk. Ook op de achterbank is er geen ruimte tot klagen, want been- en hoofdruimte is er ook voor de grotere mens in ruime mate. Helemaal achterin wil je, zoals in de meeste zevenzitters, als volwassene niet te lang zitten, maar voor kinderen is er voldoende ruimte en een redelijk goede toegankelijkheid. Zelfs als alle zitplaatsen bezet zijn, kun je met wat passen en meten nog de nodige boodschappen kwijt. Voor de wintersport zal een dakkoffer bij volledige bezetting uitkomst moeten bieden, maar dat is bij bijna alle zevenzitters zo.
Rijden doet de Tang goed, zo lijkt het tijdens de testrit. De besturing voelt nauwkeurig genoeg aan en geeft voldoende informatie om de auto in één keer goed te plaatsen. Van overmatig overhellen in de bocht is geen sprake, de koets van de Tang blijft relatief vlak. Met dank een laag zwaartepunt dankzij het batterijpakket in de bodem en een modern onafhankelijk onderstel met vóór McPhersons en achter een multilink-ophanging. Die set-up is niet al te straf afgeveerd en gedempt, waardoor de rijervaring behoorlijk comfortabel is. Of het op snelheid in alle opzichten ook een comfortabele en stabiele reisauto is, moeten we later proberen. Daarvoor waren de testomstandigheden nu te beperkt. Qua overzicht rondom zit je wel goed.
© BYD
Kwaliteitsbeleving
Datzelfde geldt zoals gezegd ook voor de value-for-money van de Tang, die met zijn zeven zitplaatsen bovendien een vrij zeldzaam aanbod is. En ook bij een walkaround en een touch-and-feel-test aan boord word je niet echt teleurgesteld. Er zijn hier en daar wel wat plastics te vinden die niet helemaal passen bij de kwaliteitsbeleving die je in een auto in deze klasse verwacht, maar de algemene indruk is toch wel een ruime voldoende. Een Toyota of Lexus voelt op veel punten wel degelijker en duurzamer aan en bij de Duitse premium-concurrentie zie je vooral luxueuzere materialen van de laatste trend en een strakkere afwerking. Maar het moet zeker gezegd worden: de afstand tot de gevestigde orde is door de Chinezen grotendeels ingelopen. Kijk je naar het design van zowel in- als exterieur, dan zie je vooral een veilige trendvolger met een nogal inwisselbare vormgeving. De Tang is een vrij neutrale, grote auto die voldoende luxe, maar nog weinig status of klasse uitstraalt. Dat heeft tijd nodig, want we moeten als Europeanen nog even wennen aan dit merk en de positie ervan leren inschatten. Dat BYD al langer bestaat en vooruitstrevend te noemen is met zijn Blade-batterijtechnologie, is iets anders wat we moeten laten bezinken. Als tests en praktijkgebruik straks bevestigen dat die techniek goed werkt en presteert, dan zou dit zomaar een merk kunnen zijn dat hier snel in aanzien stijgt. Dat Toyota wereldwijd vooral op batterijgebied samenwerkt met BYD en dat de Louwman Groep het merk in Nederland vertegenwoordigt, zal ook helpen. Dan komt er misschien ook een markt voor een iets minder complete, dus beter betaalbare versie van deze Tang. Die heeft mogelijk iets meer kans van slagen, omdat hij niet meteen tegen de grote namen hoeft op te bieden.
Eindoordeel
Goede, ruime zevenzitter met rijke standaarduitrusting. Moet het door te hoge prijs nu opnemen tegen te sterke premiumconcurrentie.