Dacia Jogger Hybrid: joggen met minder dorst
© Greg / DPPI
We waren verzot op onze duurtester Dacia Jogger. Maakt de nieuwe hybride-aandrijflijn de ruime en betaalbare stationwagon nóg aantrekkelijker?
Een korte terugblik. Vorig jaar hebben we zes maanden lang de beschikking gehad over een Dacia Jogger TCe 100 op lpg. Hij maakte indruk met zijn kolossale bagageruimte, doelmatige interieur, felle motortje en voordelige prijs. Bij geen ander merk dan Dacia is het mogelijk om zoveel auto te bestellen voor zó weinig geld. De Jogger is er vanaf 22.700 euro. Een bedrag waarvoor je slechts met moeite een Peugeot 208, Renault Clio of Toyota Yaris X kan kopen.
De truc is dat Dacia je alles geeft wat je nodig hebt en weinig meer. ‘Onze’ Jogger had een driecilinder turbomotor met een handgeschakelde zesbak, elektrisch bedienbare ramen, een niet-actieve cruise control, een handmatige airco en een eenvoudig infotainmentsysteem met radio en navigatie. Prima, niks meer aan doen. Dus waren we licht sceptisch toen Dacia een hybride-aandrijflijn aankondigde voor de Jogger. Wordt het nu niet te ingewikkeld allemaal? Of te duur?
En ja, de prijs van de Jogger stijgt behoorlijk door de toevoeging van het hybridesysteem. De Hybrid 140 is alleen beschikbaar als zevenzitter, begint bij het uitrustingsniveau Expression en kost minstens 29.650 euro. Daarmee is hij tussen de 3550 en 3950 euro duurder dan respectievelijk de TCe 110 en TCe 100 in een vergelijkbare uitvoering. Overigens zijn die laatste twee wél leverbaar met vijf zitplaatsen.
© Greg / DPPI
Waar voor je geld?
Wat krijg je voor die extra centen? De aandrijflijn van de Renault Clio E-Tech Hybrid, met een atmosferische viercilinder en twee elektromotoren, waarvan één fungeert als starter/generator. Ze zijn gekoppeld aan een dog box, een multimodale versnellingsbak met een klauwkoppeling. Het maximale koppel geeft Dacia niet op, maar is een combinatie van 148 Nm bij 3600 tpm voor de verbrandingsmotor en 205 Nm voor de elektromotor. Er is 141 pk aan systeemvermogen beschikbaar.
De Hybrid 140 is de snelste Jogger van dit moment, met een sprinttijd naar 100 km/h van 10 seconden. Belangrijker is zijn verbruik, dat in theorie op 4,9 liter per 100 kilometer ligt en in de praktijk ook. Tijdens onze testrit van ruim drieënhalf uur door de heuvels rondom Lissabon hebben we ons niet ingehouden, maar verscheen uiteindelijk toch een zuinige 5,0 liter per 100 kilometer op de teller (1 op 20). Dat belooft dus veel goeds.
Kritiek
In het recente verleden heeft de bijzondere hybride-aandrijflijn van Renault de nodige kritiek gekregen, ook van Autovisie. Hij produceerde te veel bijgeluiden, reageerde niet snel genoeg op input via het rechterpedaal en hield de benzinemotor te lang op toeren bij gas los. Gelukkig zijn de meeste bramen er inmiddels afgeslepen. Het geheel gedraagt zich bij normaal gebruik keurig, maar is nog steeds een beetje rumoerig. Vooral de elektromotoren piepen en zoemen wat af.
Gaat het tempo van de reis omhoog, dan begint op te vallen dat bovendien de reactietijd nog niet helemaal in orde is. De Jogger houdt in als er plotseling om acceleratie wordt gevraagd. Die tijd heeft-ie nodig om het toerental van de in- en uitgaande as te synchroniseren. Overigens is de Hybrid niet de beste Jogger-variant voor caravantrekkers. Het maximaal toegestane trekgewicht ligt op 750 kilo, terwijl de andere motorversies 1200 kilo aan de trekhaak mogen hangen.
© Greg / DPPI
Aangename auto
Toch is de Hybrid een aangename auto. Hij is een fractie stiller dan de TCe 100 en 110, met natuurlijk zijn standaard automaat als bonus. De Hybrid trekt vanuit stilstand altijd eerst volledig elektrisch op en voelt mede daardoor verfijnder aan dan de andere Joggers (die overigens alleen met een handgeschakelde zesbak te krijgen zijn). Merkwaardig is het feit dat de stuurinstallatie van de Hybrid een stuk meer weerstand biedt. In scherpe bochten voelt de tegendruk zelfs onnatuurlijk aan.
De batterij van de geëlektrificeerde Jogger neemt gelukkig geen hap uit de enorme echoput achterin. Hij zit op de plek van het reservewiel – waar bij de TCe 100 de lpg-tank ligt – en dat betekent dat de kofferbak nog steeds een formidabele inhoud heeft. Achter de derde zitrij is weliswaar slechts 160 liter beschikbaar, maar als je alles neerklapt wat neergeklapt kan worden, slikt de Hybrid 1807 liter, net als de rest van de Jogger-familie.
Uiterlijk
Alle Joggers hebben sinds kort het nieuwe Dacia-logo op de neus, met daarnaast een gewijzigde grille met horizontale strepen erin. Een kleine update aan het interieur is de nu het deels digitale instrumentarium, dat onder meer de laadstatus van de batterij en de energiestromen in de aandrijflijn laat zien. Een automatische airco is helaas nog steeds niet standaard. Blijft er wat te wensen over…
© Greg / DPPI
Plus: Vlotter, zuiniger en stiller, standaard automaat, ondanks batterij even ruim als altijd. Min: Reageert soms traag op gas, bijgeluiden aandrijflijn, relatief laag trekgewicht.
Eindoordeel
De efficiënte aandrijflijn heeft tijd nodig om de meerprijs te compenseren. Kun je in de tussentijd genieten van de automaat, de pk-boost en de stilte in het interieur.
Specificaties Dacia Jogger Hybrid 140
Alle gegevens zijn fabrieksgegevens