Oekraïense president Zelenski aangekomen in Nederland

Oekraïense president Zelenski aangekomen in Nederland.© De Telegraaf

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is aangekomen in Nederland.

Redactie

Dat zeggen ingewijden tegen het ANP. Zelenski nam eerder op de dag in de Finse hoofdstad Helsinki deel aan een ontmoeting van leiders van de Scandinavische landen en IJsland.

Het is voor het eerst dat de Oekraïense president Nederland bezoekt. Eerder kwam al naar buiten dat het Nederlandse regeringsvliegtuig in Helsinki was gezien. Dat toestel is op dit moment onderweg naar Nederland.

Verschillende kabinetsleden onder wie premier Mark Rutte zijn al wel enkele keren naar Kiev gereisd om daar met Zelenski te overleggen. Nederland steunt zijn land sinds de Russische inval met wapens, geld en kennis. Ook trainen Nederlandse militairen Oekraïners.

Videoverbinding

Oekraïense ministers en parlementariërs komen wel regelmatig langs in Den Haag. Rutte en Zelenski hebben vooral telefonisch contact. De president sprak vorig jaar een dikke maand na de aanval de Tweede Kamer toe. Dat gebeurde met een videoverbinding.

Dit jaar maakt het kabinet 2,5 miljard euro vrij voor steun aan Oekraïne dat op 24 februari vorig jaar werd aangevallen. Het overgrote deel van het bedrag is bedoeld voor militaire steun. Dat gebeurt vooral door direct te kopen bij de wapenindustrie.

Tribunaal

Daarnaast is Nederland een van de aanjagers van een tribunaal waar de verantwoordelijken van de oorlog zouden moeten terechtstaan. Nederlandse marechaussees speuren onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC) in Oekraïne naar bewijzen van oorlogsmisdaden.

Oekraïne heeft veel wapens nodig in de strijd. In Finland zei Zelenski vooral behoefte te hebben aan luchtafweer en te hopen op gevechtsvliegtuigen. De luchtafweer is nodig tegen de Russische aanvallen met drones en raketten. Ook wordt een offensief van de Oekraïners verwacht.

Rusland beweerde woensdag nog dat een drone van Oekraïne het Kremlin in de Russische hoofdstad Moskou had aangevallen. Zelenski ontkende dat zijn land de aanval heeft uitgevoerd. „We vechten op ons eigen territorium”, verklaarde hij.

Zelenski overlegt in Den Haag met premier Rutte en geeft speech

De Oekraïense president Zelenski brengt donderdag een bezoek aan Den Haag. Hij spreekt daar onder anderen met premier Mark Rutte en minister Kajsa Ollongren van Defensie, meldden ingewijden.

Verder geeft de president een toespraak met de titel ‘Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne”. Daarbij zal ook minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken aanwezig zijn. Ook staat een ontmoeting met Kamerleden op de agenda.

Zelenski gaat ook langs bij het Internationaal Strafhof. Het ICC doet onderzoek naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne.

Het ICC kondigde in maart aan dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het onwettelijk deporteren van kinderen en het overbrengen van hen van Oekraïens grondgebied naar Rusland.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook: Twijfels over ‘Oekraïense aanslag’ op Poetin door verdachte details in video