Verstappen ziet goede kwalificatie door neus geboord worden door rode vlag aan het einde en start race vanaf plek negen

© Getty Images

MIAMI -

Als torenhoge favoriet voor pole position begon Max Verstappen aan zijn kwalificatie, maar een rode vlag vanwege een crashende Charles Leclerc gooide roet in het eten. Dat de Limburger even daarvoor zijn eigen run verprutste hielp evenwel niet mee. De winnaar van vorig jaar zal de race als negende moeten beginnen.

Jack Martens

Het hele weekend stond er geen maat op Verstappen. Op vrijdag noteerde hij de snelste rondetijd en ook in de afsluitende vrije training op zaterdag kwam de concurrentie niet in de buurt bij de Limburger. Zij moesten bijna een halve seconde toegeven op de tijd van Verstappen.

Verrassend

Dat Verstappen zijn zaakjes prima voor elkaar had in de bloedhitte van Miami, werd in de kwalificatie nog maar eens bevestigd. Zo reed Verstappen in Q1 nogmaals naar de snelste tijd met een ruime marge naar de concurrentie van viertienden. Eliminatie was er voor Lando Norris, Yuki Tsunoda, Lance Stroll, Oscar Piastri en thuisrijder Logan Sargeant. Nyck de Vries ging wél verrassend door naar Q2.

Net als in het eerste deel van de kwalificatie was het Verstappen die de lijst aanvoerde, maar het gat was dit keer minder groot. Charles Leclerc hoefde slechts een tiende toe te geven. Fernando Alonso, Carlos Sainz en Sergio Pérez maakten de top 5 vol. De Vries kon dit keer geen vuist maken en moest genoegen nemen met plek 15. Meest opvallende afvaller was Lewis Hamilton. De Brit was een seconde langzamer dan Verstappen en werd slechts veertiende.

Negende

Ondanks de dominantie van Verstappen gedurende het weekend op het Miami International Autodrome liep Q3 uit op een regelrechte teleurstelling. Eerst verprutste Verstappen zijn eigen eerste run waardoor er nog maar één kans overbleef helemaal aan het einde. Zijn enige mogelijkheid op een snelle ronde werd echter om zeep geholpen door een crashende Charles Leclerc waardoor de rode vlag werd gezwaaid. Omdat Verstappen nog geen tijd had gezet, zal hij de race als negende moeten beginnen.

Pole was er dus voor Sergio Pérez. Fernando Alonso werd tweede en Carlos Sainz klokte de derde tijd. Kevin Magnussen werd verrassend vierde voor Pierre Gasly.