Toyota RAV4 GR Sport is net een hobbysporter met een te fancy uitrusting

© Toyota

Maastricht -

De T van Toyota staat niet alleen voor techniek, maar zeker ook voor tegendraads. In een tijd waarin het alleen nog maar gaat over elektrische auto’s, gaan de Japanners stug door met hybrides maken en bereiden ze heel smakelijke sportuitvoeringen. Is de RAV4 GR Sport er ook een?

Jaco Bijlsma

In de verte zien we licht van een nog niet te identificeren voertuig dat ons tegemoetkomt. We ervaren bijna een white-out, want alles is wit. Elke referentie ontbreekt op deze ijsweg in het noorden van Zweden nabij Luleå. Wit kan hallucinerend werken, dat hadden we wel eens gelezen, maar dat is op het ijs en met deze poeder(sneeuw) ook zo. De weg over een groot bevroren meer is bijna vijftig meter breed tussen de ‘vangrails’ van bevroren sneeuwwallen. We zwaaien naar de Dodge Ram sneeuwschuiver als hij ons met zijn lichtbatterij passeert. Onze RAV4 GR Sport blijft onaangedaan op koers naar het eiland Junkön dat voor ons ligt. Alleen op de display voor je neus zie je aan de oplichtende wielen in de graphics hoe hij zijn aandrijving verdeelt. De ijsweg is niet glad maar ruig, met regelmatig wat ‘bevroren’ golven. De RAV4 strijkt ze grotendeels glad, want hij is door zijn sportlabel niet hardcore geworden.

Allrounder

Geen verrassing, want hoe extreem en spectaculair de Yaris GR en de GR86 als vaandeldragers van Gazoo Racing ook mogen zijn, deze RAV4 moet als GR Sport ‘gewoon’ aan het werk. Als allrounder en gezinsauto, welteverstaan. De grote SUV die tussen de Corolla Cross en de Highlander de linie van het Toyota-offensief sluit, is wereldwijd overigens het populairste model. Er zijn er sinds 1994 volgens Toyota meer dan 10 miljoen van verkocht en nog steeds vecht hij om de hoogste de eer in zijn segment. Allemaal niet verbazend, want deze veteraan draagt menig onderscheiding. Zo incasseerde hij al eens de titel van meest betrouwbare SUV.

Wij kennen deze generatie vooral als een goede alleskunner. Met flinke, maar niet belemmerend grote, dimensies: hij is 4,60 meter lang, dik 1,85 meter breed en 1,685 meter hoog. De bagageruimte is royaal met een inhoud van 580 liter. Zijn gewicht? Als normale hybride weegt hij 1655 kilo, als PHEV komt daar 275 kilo bij. Zet je hem in als trekker, dan kun je achter de hybride bijna zijn eigen gewicht voorttrekken, namelijk 1650 kilo. De plug-in haalt dat niet, maar heeft nog altijd een bruikbaar trekvermogen van 1500 kg ‘geremd’.

© Toyota

Terreinkwaliteiten

Nu we hem in het barre noorden mogen testen, zijn de terreinkwaliteiten van papieren waarden getransformeerd in praktisch bruikbare eigenschappen. De maximum doorwaaddiepte van 50 centimeter is redelijk, net als de minimale grondspeling van 18,5 centimeter. Ook zijn vierwielaandrijvingsysteem is redelijk. Het is AWD-i gedoopt en aangevuld met een Trail-programma dat de software maximaal inzet om met de bestaande hardware grip te houden op off­road-omstandigheden. Een lage gearing of sperren zoek je tevergeefs op deze RAV4, maar dit topmodel van de reeks moet dan ook met sportieve looks vooral de mamma’s en de pappa’s verleiden.

De Zweedse winter is niet voor watjes. Het wegdek heeft ondanks dat er geveegd is nog een laag sneeuw, de sneeuwhopen langs de weg zijn bevroren tot harde vangrails. Talloze wegen hebben ook ‘s zomers met hun gravel wegdek al meer uitdagingen te bieden dan je hier in ons geasfalteerde landje tegenkomt. Hier heb je wel degelijk wat aan integrale aandrijving, meer grondspeling en wat extra stootranden. Hier kun je het fenomeen SUV herontdekken en benutten. De RAV4 doet dat goed. Hier zijn rubbermatten ineens een luxe en heb je spijkerbanden echt nodig. En zelfs met die studded Nokian Hakkapeliitta 10-banden graait het AWD-i af en toe naar grip. Stilletjes en zonder drama, want de RAV4 is goed geïsoleerd. Deze nieuwe GR Sport heeft hetzelfde onderstel als de overige modellen, dus met voor McPhersons en een torsiestaaf van 24,2 mm doorsnede als stabilisator en een achterwielen die opgehangen zijn aan dubbele driehoekige draagarmen. De stabilisatorstang daar is 1 millimeter minder dik. Geventileerde schijfremmen rondom doen het rem- en krachtverdelingswerk. Die newtonmeters worden aan Moeder Aarde doorgegeven via 235/55-banden in 19-inch formaat. Dat rubber zit om prachtige wielen met een extra scherp design.

© Toyota

Contrasten

Dankzij nieuwe technieken waren die scherpere lijnen mogelijk en ze worden geaccentueerd door de contrasten tussen glanzend zwart en aluminium. Het onderstel is sportiever gemaakt door stijvere veren toe te passen en de kracht van de dempers op te schroeven naar iets hogere waarden. Verwacht geen grote verschillen, want dit moet begrijpelijkerwijs een alleskunner blijven. De RAV4 met deze aanpassingen is gewoon iets korter ‘aangelijnd’ is en reageert daardoor iets sneller en scherper op je stuurinput. De RAV4 GR Sport is een beetje als de hobbysporter met een te fancy uitrusting: de professionele uitstraling belooft meer dan hij als gewone jongen presteert.

© Toyota

Over prestaties gesproken: die zijn niet toegenomen, want daar was niets mis mee. Ze halen allebei 180 km/h, maar de PHEV sprint in 6 tellen vanuit stilstand naar 100 km/h, de hybride doet het in een nog altijd snelle tijd van 8,4 seconden. Met de vermogens van de beproefde hybride-aandrijflijnen is ook niets mis. De PHEV heeft 306 pk verzameld vermogen, de hybride nog altijd 222 pk. Genoeg voor de GR Sport-uitvoering om zich als topversie te manifesteren. Dat zie je aan zijn wielen, sportievere voor- en achterbumper, luchtinlaten en zijn GR-onderscheidingen.

Eindoordeel

Het houthakkershirt is ingeruild voor een trainingspak. In de prijslijst laat hij zien dat het wel een designpak is, want hij is de duurste RAV4 met een geschatte vanafprijs van 63 mille en daarvoor moet je 3500 euro optellen bij de PHEV.

Specificaties Toyota RAV4 Sport Hybrid/PHEV

  • Prijs: € 63.000,--/€ 66.500,--
  • Topsnelheid: 180 km/h
  • Acceleratie 0-100 km/h: 8,4 s/6,0 s
  • Gem. verbruik: 1 op 17,5/1 op 100
  • CO2-emissie: 128/22 g/km
  • Motor: vier in lijn, 2487 cm3, elektro­motoren
  • Max. vermogen: 222/306 pk (163/225 kW)
  • Transmissie: continu variabel, 4WD
  • Massa leeg: 1655/1930 kg