Geen finale voor Mia en Dion op Eurovisie Songfestival

Mia en Dion© ANP / EPA

Liverpool -

Nederland is dinsdag gestrand in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Liverpool. Mia Nicolai en Dion Cooper hebben met Burning Daylight niet genoeg stemmen weten te bemachtigen. Zoals verwacht heeft Zweden, volgens de bookmakers de grootste kanshebber op de winst, wel een van de tien finaletickets binnengehaald.

Redactie

In totaal waren dinsdagavond vijftien landen aan de beurt. Naast Zweden zijn ook Kroatië, Moldavië, Zwitserland, Finland, Tsjechië, Israël, Portugal, Servië en Noorwegen door.

Voor het eerst bepaalde alleen het publiek welke landen naar de finale gaan. De internationale jury’s mogen dit jaar alleen in de finale meestemmen.

Op donderdag vindt de tweede halve finale plaats. Daarin strijden zestien landen, waaronder België, Estland, Denemarken, Australië en Griekenland om de laatste tien finaleplekken. Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Groot-Brittannië, de zogenoemde ‘big five’, zijn samen met de regerend kampioen Oekraïne al verzekerd van een finaleplaats.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Goed ontvangen

Ondanks dat Nederland niet door is, werd het optreden wel goed ontvangen. Fans reageerden enthousiast nadat het Nederlandse duo was uitgezongen. „Thank you, we love you”, riep Cooper na de laatste noten, die net als dinsdagmiddag allemaal raak waren.

Ook de commentatoren waren enthousiast. „Dit stond gewoon als een huis”, zei Jan Smit dinsdag na afloop van hun vertolking van Burning Daylight. „Glashelder, loepzuiver”, somde Smit op. „Niks op aan te merken”, vindt ook Cornald Maas, al vraagt hij zich wel af of het „genoeg is” voor de mensen die gaan stemmen.

Donderdag is de tweede halve finale van het liedjesfestijn, zaterdag is de finale.

Lees ook: Gaat een toontje hoger Mia en Dion helpen in Liverpool? Bij sommige artiesten is het belangrijker wat ze zingen dan hoe ze zingen