Estland en België door naar finale Eurovisie Songfestival

Gustaph vertegenwoordigt België tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival.© ANP/HH

Estland en België zijn door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Liverpool op zaterdag. Beide landen kregen tijdens de tweede halve finale genoeg stemmen van het publiek.

Redactie

In totaal waren donderdag zestien landen aan de beurt. Ook Albanië, Cyprus, Oostenrijk, Litouwen, Polen, Australië, Armenië en Slovenië scoorden een van de tien laatste finaletickets.

Met de kwalificatie van zangeres ALIKA uit Estland en Joker Out uit Slovenië heeft de finale een Nederlands tintje. ALIKA’s nummer Bridges maakte ze samen met de Nederlandse songwriter en producer Wouter Hardy en de gitarist van Joker Out is half Nederlands. Nederlanders kunnen zaterdag overigens juichen voor nog een landgenoot. Tijdens de eerste halve finale op dinsdag ging Finland door. De Nederlandse Jesse Wijnans danst met Käärijä op het podium.

Mia en Dion

Tijdens de eerste halve finale kregen ook Zweden, Kroatië, Moldavië, Zwitserland, Tsjechië, Israël, Portugal, Servië en Noorwegen genoeg stemmen van het publiek. Het Nederlandse duo Mia Nicolai en Dion Cooper viel af. Het is voor het eerst sinds 2015 dat Nederland zich niet gekwalificeerd heeft.

Aan de finale doen zaterdag 26 landen mee. Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Groot-Brittannië, de zogenoemde ‘big five’, waren samen met de regerend kampioen Oekraïne al verzekerd van een finaleplaats.

Lees ook: Geen finale voor Mia en Dion op Eurovisie Songfestival