Bijzondere Nederlandse klok met Peter Gabriel mee op wereldtour

Peter Gabriel© Getty Images

De Nederlandse ontwerper Maarten Baas, onder meer bekend van de ‘levende’ klok op Schiphol, heeft nu ook een uurwerk ontworpen speciaal voor de wereldtournee van de Britse zanger en muzikant Peter Gabriel. Die tour begint donderdag in het Poolse Krakau, maar Gabriel zal volgende maand ook de ZiggoDome in Amsterdam aandoen. Met klok en al.

Redactie

De klok voor de concerten doet denken aan die op Schiphol, waarin een man lijkt te zitten die met een verfroller en een doek telkens de tijd aanpast. Het nieuwe uurwerk wordt pas in Krakau onthuld, vertelt een medewerkster van Baas’ atelier in Den Bosch, maar het is in ieder geval een fors exemplaar. Het publiek kan met de klok meetellen tot Gabriel ten tonele verschijnt.

De organisatie van de tour was volgens de medewerkster van Baas erg onder de indruk van een exemplaar dat te zien is op Paddington Station in Londen en vroeg de ontwerper ook zoiets uit te denken voor de concertreeks.

Vanaf 10 juni heeft Maarten Baas ook een solotentoonstelling in Museum Voorlinden in Wassenaar, It’s about time. Hij toont er onder meer de meest recente klokken uit zijn Real Time-serie, maar bijvoorbeeld ook een digitale digitale waterval, Second Nature.

Maarten Baas (45) woont in Utrecht. Hij studeerde in 2002 af aan de Design Academy Eindhoven met de serie Smoke, waarvoor hij meubels met een gasbrander bewerkte. Werk van Baas is inmiddels opgenomen in de collecties van het MoMA in New York en het Victoria and Albert Museum in Londen. Het Groninger Museum wijdde ook al eens een expositie aan het werk van Baas.