Streep door F1-race op Imola vanwege ernstige overstromingen: ‘Verschrikkelijk wat hier gebeurt’

Het circuit van Imola staat op veel plaatsen blank

Imola/Maastricht -

De Grand Prix van Emilia-Romagna gaat dit weekend niet door. De regio wordt al dagen geteisterd door hevige regenval waardoor het gebied inmiddels onbegaanbaar is geworden. Toegangswegen van en naar Imola staan blank, duizenden mensen in de omgeving zijn geëvacueerd.

Jack Martens

De afgelopen dagen viel er ongekend veel regen in delen van Noord-Italië en ook de regio Emilia-Romagna waar het circuit van Imola ligt, werd hard geraakt. Dinsdagmiddag al was de neerslag dusdanig dat al het aanwezige Formule 1-personeel in Imola verzocht werd om het circuit per direct te verlaten. Bewoners uit nog harder getroffen dorpen in de omgeving moesten zelfs hun huizen verlaten. Omdat het water in de straten dusdanig snel steeg zijn sommigen per helikopter van hun daken gehaald.

Lees ook: Situatie door noodweer Italië steeds nijpender: ’Zoiets heb ik nog nooit gezien’

Rivier

Woensdagochtend werd langzaamaan duidelijk wat een nieuwe nacht met regen met de omgeving had gedaan. De Formule 1-paddock was nog redelijk intact, maar vooral de paddocks van de Formule 2 en 3 waren onbegaanbaar. De rivier Saterno was buiten haar oevers getreden waardoor meerdere delen van het circuit blank waren komen te staan. De snelweg van Faenza naar Imola staat blank waardoor geen verkeer mogelijk is.

Rond de middag is er overleg geweest tussen de plaatselijke autoriteiten en de Formule 1 waarna is besloten om de zesde ronde van het wereldkampioenschap te annuleren. Het weer wordt de komende dag weliswaar íets beter, maar gezien de situatie in de regio waarbij duizenden mensen hun huizen hebben moeten verlaten, lijkt afgelasting de enige juiste keuze.

In een statement laat Formule 1-CEO Stefano Domenicali weten: „Het is verschrikkelijk wat er gebeurt in Emilia-Romagna en in Imola, het dorp en gebied waar ik ben opgegroeid. Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers van de families die geraakt zijn door de overstromingen. Mijn dank wil ik uitspreken naar alle hulpverleners die moeiteloos blijven doorgaan. Jullie zijn helden! Heel Italië is trots op jullie.”

Ook Max Verstappen toont via Instagram zijn medeleven met de slachtoffers en geeft aan achter de beslissing te staan om dit weekend niet te racen: „Onze gedachten gaan uit naar iedereen in de Emilia-Romagna regio die slachtoffer zijn van de overstromingen. We wensen jullie voor de komende tijd veel sterkte en kracht toe.”

De kans is klein dat de race later dit jaar ingehaald zal worden vanwege gebrek aan ruimte op de uitpuilende kalender.

Lees ook: Verstappen eens met beslissing om Formule 1-race te schrappen