Blikjeswet achtervolgt Heineken

© Getty Images

Hoewel dat wettelijk verboden was, ging Heineken ook na 1 april door met het produceren van bierblikjes zonder statiegeld. Heineken spreekt van ‘een misverstand’.

Redactie

Uit vertrouwelijke stukken en gesprekken met betrokkenen blijkt dat de brouwer wel degelijk alle kans had om kennis te nemen van de nieuwe regels, meldt het AD. Recycling Netwerk Benelux heeft inmiddels aangifte gedaan tegen Heineken. De lobbyclub, die zes jaar lang ijverde voor het nieuwe statiegeldsysteem, beschuldigt het bedrijf van het overtreden van de Wet op de economische delicten. De aangifte is nu in onderzoek bij het Openbaar Ministerie.

Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is Heineken er meermaals expliciet op gewezen dat het na 1 april geen statiegeldloze blikjes meer mocht produceren. Vier dagen voordat Nederland overging op het nieuwe statiegeldsysteem kwam de inspectie er pas achter dat Heineken daar toch mee zou doorgaan, zo blijkt uit een reconstructie van deze krant. De inspectie was stomverbaasd en constateerde dat Heineken in overtreding was. Daarom besloot ze Heineken een last onder dwangsom op te leggen.

Heineken laat weten dat sprake was van een misverstand. Volgens de brouwer was een transitieperiode afgesproken om de overgang soepel te laten verlopen. De inspectie ontkent dit en zegt dat Heineken genoeg tijd had. De regeling was al drie maanden uitgesteld.