Nicole Cloudt blaast nieuw leven in oude gebouwen
© Richard Stark
Ze is pas 37 jaar, maar toch is Nicole Cloudt al meer dan 10 jaar eigenaar van architectenbureau Concept* Cloudt. Het bureau met vier medewerkers is voorloper op het gebied van duurzaam bouwen. Onlangs is haar kantoor verhuisd van de Witmakersstraat in Maastricht naar de Rijksweg in Gulpen. “Ik wil opereren vanuit de regio. Daar voel ik me het prettigst. Ik hoef ook geen Mecanoo te worden zoals de bekende architecte Francine Houben dat heeft.”
LondenNicole studeerde eerst Interieur Architectuur in Rotterdam. Deed vervolgens haar master aan de London Metropolitan University. “Ik studeerde daar cum laude af en na een jaar werken had ik het gevoel dat dit niet is wat ik wil. Ik was opgeleid tot ontwerper maar omdat Interieur in de titel staat, zag iedereen het als binnenhuisarchitect. En dat is dus echt een heel ander vak. Als interieurarchitect ontwerp je alles binnen de vier muren en het dak. Renovatie van oude of leegstaande woningen dus.” Daarom knoopte Nicole nog vier jaar Academie voor de Bouwkunsten eraan en haalde ze haar master architectuur.
Assistent timmervrouwIn 2012 begon ze naast haar studie al Cloudt Architectuur. Toen ze drie jaar later fulltime met het bedrijf aan de slag ging, wijzigde ze de naam in Concept* Cloudt. “Concept staat voor architectuur, renovatie en stadmaken. Duurzaamheid is daarin een heel belangrijk thema voor ons. We willen dit bevorderen door circulair te bouwen en gebruik te maken van lokale materialen. Houtbouw verdient een vaste plek in de bouwwereld.” De fascinatie voor dit duurzame materiaal ontstond toen ze tien jaar geleden een schuur voor paarden en auto’s ontwierp in hout. “Ik heb toen zelfs als een ‘assistent timmervrouw’ meegeholpen bij de uitvoering. Dat was het moment dat de liefde voor hout ontstond. “Hout is niet alleen CO2-neutraal of circulair, maar ook veel lichter dan beton of staal. Daardoor is het goedkoper en als prefab onderdelen gemakkelijker te transporteren. Ook zijn er minder zware funderingen nodig.” Prefab is de vakterm voor prefabricage. Een proces in de bouw waarbij materialen van tevoren in een fabriek of werkplaats tot elementen worden gemaakt. Vervolgens worden ze naar de bouwplaats getransporteerd en ter plekke verwerkt. Hiermee win je ontzettend veel bouwtijd. “We zijn op dit moment bezig met de bouw van een unieke woning aan De Laathof in Sint Geertuid. Aannemer en houtbouwer Locabouw heeft deze woning in haar loods in Sittard geprefabriceerd. Die wordt nu in tien dagen tijd ter plekke opgebouwd. Alles bij elkaar; de fundering, installaties in de grond, bouw woning en afwerking binnen, duurt het bouwtraject vijf maanden. Bij traditionele bouw ben je anderhalf jaar kwijt.”
RijksmonumentenHout kent ook uitdagingen. Hoe zit het met brandgevaar? Hoe zorg je dat je geen geluidshinder hebt bij lichte houten gebouwen en voorkom je trillingshinder in woningen? “Ik werk alleen maar met aannemers die met bestaande, geteste en gecertificeerde systemen werken. Ik ga het dus niet zelf bedenken. Hout is daarnaast een perfect materiaal om bestaande gebouwen te verduurzamen. We zijn er trots op dat we met regelmaat ingeschakeld worden om op die manier Rijksmonumenten aan te pakken of ze een herbestemming te geven. Hoeve Molsberg in Simpelveld, De Trompenhoeve in Oirschot, HX Hoogcruts in Noorbeek, Witmakers in Maastricht en Van Wijck in Maastricht zijn daar mooie voorbeelden van. Het is toch prachtig om nieuw leven te blazen in oude gebouwen en lege plekken.”