Een betere wereld maken eindigt in faillissement

Ze wilden de wereld een beetje beter maken, de mensen achter het Maastrichtse bedrijf Cyclups. Rietjes en bestek gemaakt van stro als alternatief voor plastic en papier. Dat was het plan. Technische problemen en oplopende kosten leidden echter tot een faillissement. De curator zegt te werken aan een doorstart.

Peter Eberson

Het idee voor Cyclups ontstond tijdens een duikreis naar de Filipijnen in 2019. Daar realiseerde Bas Latten zich pas goed wat de mens voor enorme hoeveelheden plastic in de natuur achterlaat. Terug in Nederland liet het idee om een alternatief voor plastic en papieren rietjes en bestek te maken hem niet los. Hij zocht de samenwerking met Chemelot voor de ontwikkeling van producten met tarwestro als grondstof. In de zomer van 2020 werd Cyclups opgericht.

Het bedrijf had bij de start 1,5 miljoen euro nodig. Dat geld kwam deels van investeerders die geloofden in het product. Na een succesvolle laboratoriumfase was het de bedoeling om in 2022 een eigen fabriek te openen in Maastricht voor de productie van milieuvriendelijke rietjes en bestek. Zover kwam het echter niet. Al vanaf het begin liep Cyclups tegen problemen aan. Technische problemen met de opstart, met de geur en kleur van de rietjes en problemen met de aanvoer van grondstoffen uit India. Later kwamen daar ook nog financiële problemen bij doordat investeerders zich terugtrokken. Door deze problemen bleven inkomsten uit en was het bedrijf niet meer in staat om aan de financiële verplichtingen te voldoen. Er restte niets anders dan zelf het faillissement aan te vragen. Het verlies bedroeg in 2022 ruim 1,2 miljoen euro bij een omzet van 196.000 euro, zo blijkt uit het eerste faillissementsverslag. Het bedrijf heeft onder meer bij verhuurder Officenter een huurachterstand van 12.000 euro. Schuldeisers, met name investeerders hebben nog ruim 2 miljoen euro te vorderen.

Curator J. Huppertz is bezig met een doorstart. De rechter-commissaris heeft hiertoe goedkeuring verleend. Over de doorstart worden nog geen mededelingen gedaan. Zodra meer bekend is zal de curator daar over berichten.