Vijf verdachten Duitse plofkraken opgepakt in Nederland

Een plofkraak onlangs in Sint Hubert.© Track ‘88

Wiesbaden -

De politie heeft dinsdagochtend bij invallen in negen woningen in Amsterdam, Helmond en Utrecht vijf mensen opgepakt. Dat gebeurde in samenwerking met de Duitse politie en justitie. De vijf worden verdacht van betrokkenheid bij een groot aantal plofkraken in Duitsland, maakte het Duitse Bundeskriminalamt BKA dinsdag bekend.

Redactie

De vijf Nederlandse verdachten zijn volgens de Duitse politie tussen de 23 en 38 jaar oud. Ze zouden 22 plofkraken op hun geweten hebben tussen 20 mei 2021 en 30 augustus 2022. Daarvan waren 21 plofkraken in Duitsland en één in Luxemburg, aldus de Duitse politie. Daarbij zouden ze meer dan een miljoen euro hebben buitgemaakt en voor twee miljoen aan schade hebben aangericht.

De aanhoudingen dinsdag volgden op intensief grensoverstijgend onderzoek in samenwerking met het internationale Rechtshulpcentrum in Arnhem. Eerder al werd tegen de vijf verdachten een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De Nederlandse rechter beslist binnenkort over het verzoek om overlevering van de vijf aan Duitsland.

Lees ook: Plofkraak op Duitse bank net over de grens bij Venlo: verdachten vluchten richting Nederland

Tijdens de invallen in de woningen zijn onder meer geld, kleding, mobieltjes en computers in beslag genomen. Volgens de Duitse politie moeten de aangehouden vermeende plofkrakers rekening houden met gevangenisstraffen tot vijftien jaar. Wie deelnam aan de bende van plofkrakers kan een gevangenisstraf van tien jaar tegemoet zien.