Activisten verstoren jaarvergadering Shell: mensen weggesleept

Londen -

Activisten hebben het begin van de jaarvergadering van Shell in Londen verstoord.

onze verslaggever

Nadat tientallen actievoerders bijna een uur lang om de beurt anti-Shell-leuzen hadden geroepen, probeerde een nieuwe groep het podium met bestuursleden van het olie- en gasconcern te bestormen. De sfeer werd even grimmig; beveiligers hielden de activisten tegen, om ze vervolgens met veel machtsvertoon weg te voeren.

„Dit gaat duidelijk veel verder dan wat we eerder hebben gezien”, zei voorzitter Andrew Mackenzie over de activisten die op hem afrenden.

Leuzen

De actie begon met geroep door een enkeling. „Welkom in de hel”, riep een boze aandeelhouder aan het begin van de bijeenkomst. „Ik weiger jullie hel op aarde te accepteren”, vervolgde hij, waarna hij de woorden „Shell” en „hel” scandeerde. „Houden jullie van natuur, en houden jullie van wilde dieren? Want jullie vermoorden die”, klonk het betoog.

Na enkele minuten probeerde voorzitter Andrew Mackenzie de tirade af te kappen. Toen dit leek te lukken, stond een groep van zo’n vijftien mensen op, die begon te zingen: „Go to hell Shell, and don’t you come back no more”, op de melodie van het nummer Hit the Road Jack. Na minutenlang gezang droegen beveiligers de zangers de zaal uit.

Estafette

Daarna stonden in verschillende hoeken van de zaal activisten op om leuzen tegen Shell te scanderen, zoals „Shut down Shell” en „mensen gaan voor winst”. Telkens als de voorzitter van Shell weer het woord wilde nemen, stond elders een andere activist op om het over te nemen. „Sorry dat het zolang duurt voor we kunnen beginnen”, zei Mackenzie geregeld, die uitlegde dat voor de veiligheid van de aanwezigen juist veel toegangscontroles waren ingesteld.

De actie lijkt te zijn uitgevoerd door sympathisanten van klimaatbeweging Extinction Rebellion; die naam werd ook enkele keren luid geroepen.