Groen licht voor pensioenstelsel in zicht na toezeggingen Schouten

Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen tijdens een debat in de Eerste Kamer over de wet toekomst pensioenen.© ANP

Met de toezegging dat pensioenfondsen een jaar extra krijgen om de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel te maken, lijkt minister Schouten (Pensioenen) de meerderheid voor haar pensioenwet aan boord te houden. Na druk van onder meer CDA, PvdA en GroenLinks in de Eerste Kamer, moest Schouten wel concessies doen.

Redactie

De minister moest die partijen wel tegemoetkomen, omdat ze onderdeel zijn van de ’pensioencoalitie’ die het nieuwe stelsel aan een meerderheid in de senaat moet helpen. CDA, PvdA en GroenLinks maken zich zorgen dat er chaos in de uitvoering ontstaat als de fondsen in 3,5 jaar tijd de overstap naar het nieuwe stelsel moeten maken.

Deadline

Schouten neemt al vroeg in het debat de zorgen weg door toe te zeggen de deadline van begin 2027 naar begin 2028 op te schuiven. GroenLinks-senator Van Gurp en CDA-senator Oomen hadden om nog meer ruimte gevraagd, maar daar wil Schouten nog niet aan. Ze zegt wel toe de wet zo aan te passen dat het in de toekomst makkelijker wordt om eventueel verder uitstel te regelen. „Ik sluit niet uit dat het later wordt, als dat in de praktijk nodig is”, laat de minister de deur op een kier.

Daarmee lijken GL en PvdA genoegen uiteindelijk genoegen te nemen. Van Gurp spreekt van een ’heel fatsoenlijk antwoord’ van de minister waarvoor hij haar ’dankt en prijst’. PvdA-senator Crone laat in zijn bijdrage doorschemeren ook voor de nieuwe pensioenwet te zijn, al is dat niet met volle overtuiging: „We kijken niet of het systeem goed is, maar of het beter is dan het oude.”

Er komt daarnaast, op verzoek van het CDA, een regeringscommissaris om een oogje in het zeil te houden tijdens de pensioentransitie. Schouten antwoordt dinsdag op de vragen die de senaat maandag in een lange debatsessie heeft gesteld. Volgende week stemt de Eerste Kamer over de pensioenwet.

Lees ook: Denktank CDA tegen nieuwe pensioenwet: ‘Geen nieuw leenstelsel of toeslagenaffaire’