Duitsland arresteert opnieuw extreemrechtse Rijksburgers

De arrestatie van prins Heinrich XIII in december vorig jaar.© ANP/HH

De Duitse justitie heeft dinsdag opnieuw drie extreem-rechtse Rijksburgers laten arresteren. Zij behoorden tot de pro-Russische samenzweerders rond de eerder gearresteerde prins Heinrich XIII en een rechter van oppositiepartij AfD. Deze terroristen wilden samen met elite-soldaten en agenten het parlement in Berlijn met wapens bestormen om de Bondsregering af te zetten.

Rob Savelberg

Agenten konden het drietal Johanna F.-J, Hans-Joachim H. en Steffen W. inrekenen, maakte de openbare aanklager dinsdag bekend. De politie greep respectievelijk bij de Bodensee, in Hamburg en Baden-Württemberg in. Ruim twee dozijn verdachten zitten reeds vast. Bij eerdere arrestaties werd een diender door een Rijksburger doodgeschoten, een ander raakte onlangs zwaargewond.

Terroristische vereniging

Johanna F.-J. zocht contact met een Russische consul in Dresden en zou na een geplande staatsgreep in de ’Raad’ plaatsnemen, die Duitsland zou moeten besturen. „Ze nam deel aan bijeenkomsten van de terroristische vereniging”, stelde de procureur-generaal in Wiesbaden. „De Raad met als voorzitter prins Heinrich XIII zou na de overname van de macht onderhandelen met de overwinnaars uit de Tweede Wereldoorlog.”

De enkele tienduizenden Rijksburgers geloven dat de Bondsrepubliek niet soeverein en nog steeds bezet is. Ze erkennen onder meer de politie en de belastingdienst niet en denken dat de grenzen uit de tijd van de nationaal-socialistische dictator Hitler en de Duitse keizers nog geldig zijn.

Onlangs kwam Ralph Thomas Niemeyer, de ex-echtgenoot van socialistenleider Sahra Wagenknecht die in verband gebracht wordt met de Rijksburgers, in Rusland samen met Vladimir Poetins Kremlin-prominenten Sergej Lavrov en Dimitri Peskov. Hij zou daar met het Kremlin onderhandelen over ‘nieuw leiderschap in Duitsland’. De Duitse geheime dienst waarschuwde deze week opnieuw voor Russische desinformatie, gewapende Rijksburgers en de AfD. „Extreem-rechts is het grootste gevaar voor de maatschappij”, aldus directeur Thomas Haldenwang.

Complotdenkers

De Rijksburgers hadden niet alleen een motief, wapens en politieke verbindingen tot de AfD, maar ook financiële middelen. Verdachte Hans-Joachim H. doneerde 140.000 euro aan de terroristische complotdenkers. „Ook zocht hij sponsoren en organiseerde events om nieuwe leden te rekruteren”, aldus justitie.

Verdachte Steffen W. zou met andere militanten een Heimat-Schutz-Compagnie hebben opgezet. „Hij was militair verantwoordelijk”, stelt de aanklager. „Hij moest personeel vinden en opleiden. Samen met anderen zouden ze een leegstaande kazerne overnemen en daar wapens, munitie en materiaal opslaan.”