Honderdduizenden tv’s op zwart: aanbieder illegale internet-tv uit de lucht gehaald door FIOD

© Glocalmedia

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben dinsdag een illegale IPTV-aanbieder met honderdduizenden abonnees uit de lucht gehaald.

Redactie

Er werden onder meer invallen gedaan in een bedrijfspand op het Ravelijncenter in Den Helder en in een Helderse woning. In totaal zijn er vier aanhoudingen verricht in Den Helder en Almere.

Naast Den Helder en Almere werden bedrijfspanden en woningen doorzocht in Amsterdam, Enschede en Den Haag. Er is beslag gelegd op administratie, bankrekeningen, vijf auto’s, computerapparatuur en grote bedragen contant geld, laat de FIOD weten.

IPTV staat voor Internet Protocol Television. Via IPTV kun je televisie kijken via internet. De tv-dienst werd verspreid vanuit een datacenter in Den Helder. Deze is stilgelegd waardoor honderdduizenden abonnees geen gebruik meer kunnen maken van de tv-dienst.

De tv-dienst werd onder andere via belwinkels tegen contante betaling verkocht. Met een kastje en een abonnement van ongeveer tien euro per maand konden abonnees onder meer alle films en series bekijken van bijvoorbeeld Disney+, Netflix, Viaplay, Videoland, ESPN en ruim tienduizend tv-zenders.

© GLOCALMEDIA

Het is strafbaar om abonnementen aan te bieden en af te sluiten als daarmee naar films, series en programma’s wordt gekeken waarvoor geen licentievergoeding is betaald. Ook het kijken naar illegale IPTV is strafbaar, meldt de FIOD.

Het onderzoeksteam vermoedt dat de opbrengsten die voortvloeiden uit het aanbieden van de illegale IPTV op grote schaal werden witgewassen. Daarom werd overgegaan tot doorzoeking van verschillende panden in de eerder genoemde plaatsen.

© GLOCALMEDIA

Hierbij is gebruikgemaakt van het Advanced Search Team van de politie en van geldhonden. Daarnaast heeft Europol een belangrijke rol gespeeld bij de analyse van de uitgewisselde opsporingsinformatie.

De stichting Brein, die opkomt voor de houders van auteursrechten, spreekt van „het grootste strafrechtelijke onderzoek door FIOD en Openbaar Ministerie naar digitale piraterij in Nederland ooit.” Volgens de organisatie hebben de aanbieders alleen in Nederland al tientallen miljoenen euro’s schade aangericht.

Lees ook: Tv-kijken wordt steeds duurder: waarom blijven we ondanks ergernis flink betalen voor al die abonnementen?