Tijd dringt voor ruim 1100 Limburgse werkgevers bij definitieve aanvraag NOW-steun
© ANP
De tijd dringt voor zo’n 18.000 bedrijven in Nederland die nog geen definitieve berekening hebben aangevraagd voor de loonsteun die ze ontvingen tijdens de coronacrisis. In Limburg gaat het om 1109 ondernemingen.
De bedrijven hebben nog tot en met vrijdag 2 juni de tijd om hun zaakjes te regelen, waarschuwt uitkeringsinstantie UWV. „Als wij geen informatie van werkgevers krijgen, dan kunnen wij niet vaststellen op welk bedrag zij uiteindelijk recht hebben en moeten wij het verstrekte voorschot terugvorderen”, zegt verantwoordelijk projectmanager Randy Eichhorn.
Het gaat om steun die is verstrekt voor de zevende en achtste periodes van de zogeheten NOW-regeling. Die liepen van november 2021 tot en met maart vorig jaar. Het beroep op de loonsteun was toen al een stuk minder dan in eerdere rondes. Toch werden in deze periodes aan nog zo’n 47.000 werkgevers één of meerdere voorschotten toegekend. Daarmee was 2,1 miljard euro gemoeid. In Limburg ging het om 3459 werkgevers die samen 5300 voorschotten kregen voor een totaalbedrag van 108 miljoen euro. Van deze werkgevers hebben 2350 de aanvraag gedaan, 1109 (Noord-Limburg: 238, Midden-Limburg: 259 en Zuid-Limburg: 612) moeten nog in actie komen, becijfert UWV.
Lees ook: 60.000 ondernemers hebben nog steeds niets afbetaald aan coronaschuld
Eichhorn wijst erop dat werkgevers die dat nog niet hebben gedaan nu echt aan de slag moeten, want het verzamelen en aanleveren van informatie kost tijd. De voorschotten waarvoor nog een definitieve berekening aangevraagd moet worden, tellen op tot 1,1 miljard euro.
Deadline
„We weten dat werkgevers met veel uitdagingen te maken hebben, zoals personeelstekort en hoge energiekosten, die ervoor zorgen dat de aanvraag van de definitieve berekening blijft liggen. We doen er daarom weer alles aan om werkgevers te attenderen op de deadline”, stelt Eichhorn. Bedrijven worden bijvoorbeeld benaderd via post, mail en telefoon. Ook probeert UWV hen te bereiken met bijvoorbeeld advertenties in vakbladen en radiospotjes.
Boekhouder
Bedrijven die meer dan 40.000 euro aan subsidie voorgeschoten kregen, moeten een derdenverklaring van bijvoorbeeld een boekhouder hebben. Bedrijven die 125.000 of meer kregen, hebben een accountantsverklaring nodig om de definitieve berekening aan te vragen. UWV verwacht dat het druk zal zijn bij accountants en boekhouders. Daarom kunnen bedrijven veertien weken uitstel krijgen, als ze de benodigde papieren niet rond krijgen voor 2 juni. Het uitstel moeten ze wel uiterlijk op die datum aanvragen.