Europese Commissie: Nederlandse overheid moet meer investeren in vergroening en digitalisering van economie

© ANP

Brussel -

De eurolanden moeten ondanks de onzekerheden door inflatie, energieprijzen en de oorlog in Oekraïne blijven investeren in verdere vergroening en digitalisering van de economie. Nederland heeft dat vorig jaar onvoldoende gedaan, vindt de Europese Commissie

redactie

Overheidsinvesteringen zijn nodig om een duurzame welvaart, het concurrentievermogen van de Europese Unie en de veerkracht van de Europese economie op de lange termijn veilig te stellen. Dat stelt het dagelijks EU-bestuur in een pakket adviezen aan de lidstaten. Volgens vicevoorzitter Valdis Dombrovskis dreigt bij sommige landen vertraging van uitvoering van de coronaherstelplannen, die vanaf volgend jaar als leidraad gaan dienen bij het Europese begrotingsbeleid.

Laatste

De Nederlandse regering diende vorig jaar als laatste land het coronaherstelplan in, met daarin de beoogde investeringen en hervormingen. Het werd in oktober definitief goedgekeurd. Maar de 4,7 miljard euro aan subsidies, die in delen zullen worden uitgekeerd, zijn nog niet aangevraagd. Dat zal later dit jaar gebeuren en in 2024, 2025 en 2026.

Staatsschuld

Brussel schortte zijn strenge begrotingsregels en gedetailleerde zogeheten landspecifieke aanbevelingen kort na de Covid-19-uitbraak begin 2020 op. Er werd een coronaherstelfonds opgericht om de economie op de rails te houden. Landen moesten plannen indienen voor investeringen in verdere vergroening en digitalisering van de economie en hervormingen. Lidstaten krijgen vervolgens meer te zeggen over hoe ze hun staatsschuld willen terugdringen. De 3- en 60-procentregels op zich blijven bestaan.

Nederland voldoet aan die eisen, maar er zijn wel economische ‘onevenwichtigheden’, stelt de commissie.