Column: Relatieproblemen? Terugsmijten
Als je relatie even niet zo lekker loopt, je partner is op je uitgekeken, er wordt thuis meer gevloekt dan gezoend – dan mag je daar heus van balen. Maar je kunt het óók als een kans zien. Als een verdieping. Van die laatste school is Wopke Hoekstra, relatietherapeut van Buitenlandse Zaken. Op bezoek in Peking hoorde Hoekstra zijn Chinese collega kattig stellen dat de Chinees-Nederlandse verhouding ‘vergiftigd’ zou zijn. Waarop Hoekstra, de handelsbelangen indachtig, het wijzer omschreef: „Onze relatie is gelaagder en complexer geworden.”
Wie de fantastische Netflix-serie The Diplomat kijkt, weet dat ‘De relatie is gelaagder en complexer’ het diplomatieke equivalent is voor ‘als je snotdomme dat keukenkastje nog één keer openlaat, smijt ik al het servies tegen je kop!’
Op die escalatieladder zou praten over een ‘vergiftigde relatie’ ongeveer gelijkstaan aan nucleaire vernietiging, maar zo rechtlijnig is het diplomatieke spel niet. Was het dat wel, hadden we Wopke Hoekstra nooit naar China gestuurd. Hoekstra lokte nog niet zo lang geleden bijna een oorlog uit toen hij, midden in de pandemie, Zuid-Europa ging verwijten dat ze daar in het verleden niet zuinig genoeg waren geweest, en nu dus ook niet moesten zeuren over geld. Een horkerig ‘eigen schuldje coronabultje’, dat in Zuid-Europa totaal verkeerd viel: „weerzinwekkend”, „kinderlijk” en „gevoelloos”.
Desondanks mocht Hoekstra nu naar China. Niet dat we veel keus hadden – hij zit nu eenmaal op BZ en het is raar om de minister voor Langdurige Zorg op diplomatieke missie te sturen – maar áls het mij was gevraagd, had ik op Wopke gestemd. Of op Dennis Wiersma, de bewindsman van wie gezegd wordt dat-ie zijn werkweek vult met mensen uitkafferen. Maar over Wiersma wordt ook gefluisterd dat alles om hemzelf draait, om leuke fotomomentjes voor op z’n socials. Nee, dan Wopke. Bij Wopke draait het zelden om Wopke. Daarom wint Wopke ook geen verkiezingen. Maar een prikkelige boodschap overbrengen, kan Wopke als geen ander.
En me dunkt: prikkels te over. Oeigoeren, Chinese cyberaanvallen, Poetin, ASML. En vooral: Marije Vlaskamp, de Volkskrant-journaliste die in Nederland bedreigd is door China. Althans: door Chinezen. Maar dat die niet van het Chin. Ind. Spec. Rest. om de hoek waren, lijkt me helder. Wopke schijnt in een extra lange therapiesessie alles aangekaart te hebben, inclusief persvrijheid en Vlaskamp. China vloog meteen in de gordijnen, beschuldigde juist Nederland van vuile spelletjes en overdrijving, en dit is dan nog de officiële reactie, in de voorkamer.
In de keuken, weg van de kinderen, zal het servies door de lucht zijn gevlogen. En dan ben ik blij dat daar namens ons niet de goedlachse bestuurder zat die er morgen geen actieve herinnering meer aan heeft, maar gewoon Wopke. Die terugsmijt.